Olieveld Shell

Dat Cairn Energy Shell's belang van 50 procent in een Indiaas olieveld voor 5,8 miljoen euro koopt terwijl nu blijkt dat het veld 200 miljoen vaten meer bevat dan Shell aanvankelijk dacht, mag verbazing wekken bij de directie van Shell, artikel `Shell loopt rijk olieveld in India mis' (NRC Handelsblad, 20 januari).

Bij de oudgedienden van Shell echter knarsten de tanden. Toen in 1999 Mc Kinsey bij Shell er de bezem doorhaalde, werden er vele employés aan de kant gezet. Onder anderen degenen die van olievelden verstand hadden. Juist enkele van die oudgedienden adviseren nu Cairn Energy. Door dit voorval werd schrijnend belicht dat, wanneer een old boys-netwerk dat binnen een concern zoals Shell bestaat, wordt ontmanteld en er geen informeel contact meer bestaat tussen directie en de werkvloer, dat dit soort blunders kunnen worden gemaakt.

In het verleden was er een Huub van Engelshoven, oud-lid van de raad van bestuur, die met de toolpusher ,,een bakkie deed'' en wist wat er gaande was in zijn olievelden.

Nu regeert de `administrator'. Jammer want juist een bedrijf als Shell, met een rijke historie aan bestuurders die met hun voornaam werden aangesproken door die mensen die het geld verdienden op de rig, zou beter moeten weten. De man aan de top moet met zijn mensen kunnen communiceren en zich niet laten adviseren door een stelletje slimme jongetjes van McKinsey, die hun kennis uitsluitend uit boeken en case-studies hebben vergaard. Alleen dan is er een kans op overleven in deze competitieve wereld.

    • Bob Wielenga