Man voorgeleid na neersteken leraar

De 35-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij afgelopen vrijdagmiddag een leraar van de Mgr. Hermusschool in Amsterdam-West heeft neergestoken, wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De toestand van de neergestoken leraar is nog steeds zorgwekkend, zegt regiodirecteur Dirk van der Bijl van de Effatha Guyot Groep, waartoe de school behoort. ,,Artsen noemen zijn toestand stabiel, maar nog wel kritiek.''

Het openbaar ministerie kon vanmorgen nog geen opheldering verschaffen over het motief van de steekpartij op de Amsterdamse school. Wel staat vast dat de verdachte tussen 1974 en 1982 leerling was van de school, waar leerlingen met hoor-, spraak- en taalmoeilijkheden worden begeleid. De leerlingen zijn tussen de 2,5 en 13 jaar oud. Na zijn schoolperiode kwam de verdachte nog regelmatig op school om met docenten te praten over zijn vorderingen. Dat is, volgens het schoolbestuur, gebruikelijk.

Toen de verdachte vrijdagmiddag zonder afspraak bij de school aanbelde, heeft de leraar zelf opengedaan. Of de twee elkaar kenden, staat nog niet vast. Nadat ze in een kamertje apart waren gaan zitten, stak de verdachte de leraar tweemaal met een mes in de hartstreek.

Vandaag is de school dicht. De leraren zijn wel aanwezig, zegt regiodirecteur Van der Bijl. Ook in het weekeinde waren de medewerkers op de school. ,,De gebeurtenis is hier ingeslagen als een bom.'' In samenwerking met onder andere slachtofferhulp is vandaag een programma georganiseerd voor de leerkrachten. ,,We willen eerst voor het team zorgen, zodat zij in staat zijn straks weer voor de kinderen te zorgen.''