Lord of the Rings wint Golden Globes

Deel 3 van The Lord of the Rings, The Return of the King, is de grote winnaar van de Golden Globes-uitreiking, gisteravond in Los Angeles. The Lord of the Rings sleepte vier prijzen in de wacht, waaronder die voor beste film en beste regie.

Het slotdeel van de trilogie van de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson versloeg net Lost in Translation van Sophia Coppola, die drie Globes kreeg, waaronder die voor de beste komedie en het beste scenario. Lost in Translation is nu ook te zien op het Filmfestival in Rotterdam, waar alle kaarten voor de film al vanaf de eerste dag waren uitverkocht.

De Golden Globes worden traditioneel beschouwd als een barometer voor de Oscar-nacht wanneer de Academy Awards worden uitgereikt, de belangrijkste filmprijzen. Vorige week werd The Lord of the Rings III ook al overladen met nominaties voor de BAFTA's, de prijzen van de Britse Filmassociatie. Het Amerikaanse-burgeroorlogepos Cold Mountain liet The Return of the King daar nog achter zich. Cold Mountain werd genomineerd in dertien categorieën, The Return of the King in twaalf. De BAFTA's worden op 17 februari uitgereikt.

Andere belangrijke prijswinnaars bij de Golden Globes waren gisteren actrice Charlize Theron voor haar rol in Monster, Sean Penn, beste acteur in Mystic River (van Clint Eastwood) en Diane Keaton voor de beste komische rol in Something's Gotta Give. Lost in Translation, Cold Mountain, Monster en Something's Gotta Give zullen naar verwachting in de komende twee maanden in de Nederlandse bioscopen uitkomen.

De Golden Globe voor de beste niet-Engelstalige film ging naar Osama, een drama over een Afghaans meisje dat zich in de Taliban-tijd als jongetje verkleedt omdat zij en haar moeder anders niet aan geld kunnen komen. Osama is ook in Rotterdam te zien. De regisseur, de Afghaan Siddiq Barmak, had ook naar Rotterdam willen reizen, maar kon niet tijdig aan een visum komen.

De meeste Globes in de categorie televisie gingen naar Angels in America, een serie over mormonen en homo's in de Reagan-jaren. Hier wonnen onder meer Al Pacino en Meryl Streep prijzen voor. Streep haalde uit naar de recente uitspraken van president George W. Bush in zijn State of the Union. De actrice zei niet te geloven dat de aanpak van anabole steroïden in de sport of het verbieden van een huwelijk tussen twee mannen of vrouwen, behoren tot de grootste problemen van de VS.

De Golden Globe voor beste drama in de categorie televisie ging naar de televisieserie 24. Sarah Jessica Parker kreeg de Globe voor beste actrice in musical of comedy voor haar rol in de televisieserie Sex and the City.