Lazovic maakt zijn faam van sluipschutter eindelijk waar

De meeste midvoors van Feyenoord lijden in De Kuip aan plankenkoorts. Met uitzondering van de topscorers Ove Kindvall (Europa Cup 1970) en Pierre van Hooijdonk (UEFA Cup 2002) hadden de centrumspitsen vaak last van faalangst zodra ze de Rotterdamse arena betraden. Feyenoord heeft in veertig jaar tijd zeker veertig midvoors versleten, van wie de meesten via de zijdeur afgingen. Dit seizoen heeft de club van rood en wit twee breekijzers in de vuurlinie. De Katwijker Dirk Kuyt en de Serviër Danko Lazovic strijden om de vacante positie van Pi Air, zoals de vrijetrappenspecialist van Fenerbahce liefkozend werd genoemd.

Het legioen heeft beide opvolgers in de harten gesloten, de trainer geeft vooralsnog de voorkeur aan Kuyt. Een harde werker, zoals het een visserszoon betaamt. Of de blonde, bonkige aanvaller goed genoeg is voor een Nederlandse topclub, zal nog moeten blijken. Hij trekt en sleurt over het veld, maar hij is geen geboren goalgetter. Kuyt heeft dit seizoen acht competitiedoelpunten gemaakt. Hij kan Van Hooijdonk nog niet doen vergeten. Hij heeft van alles een beetje en ontbeert de kopkracht en traptechniek van zijn voorganger.

Tegen zijn oude club FC Utrecht miste Kuyt gisteren een strafschop, net als vorige week in het oefenduel tegen Excelsior. Doelman René Ponk koos de goede hoek, maar kreeg de bal niet klemvast. En wie stond er klaar om de rebound te benutten? Precies, Lazovic. Eindelijk maakte hij zijn faam van sluipschutter waar. Een spits die zo alert is bij een gestopte penalty, moet wel over Torinstinkt beschikken.

Lazovic stond nauwelijks drie minuten in het veld, toen zijn naam al op het scorebord prijkte. Hij had een poosje warmgelopen, de supporters scandeerden zijn naam. Trainer Bert van Marwijk moest hem wel laten invallen, ook gezien het wedstrijdverloop. FC Utrecht had dankzij treffers van Stefaan Tanghe en Richal Leitoe binnen een half uur een dik verdiende 2-0 voorsprong genomen. Feyenoord verkleinde de achterstand dankzij Thomas Buffel en loste nog voor de pauze alvast een paar waarschuwingschoten.

Na rust waren de rollen helemaal omgedraaid en kwam FC Utrecht nauwelijks meer aan voetballen toe. Het tegenoffensief van Feyenoord leidde wel tot kansen, maar aanvankelijk niet tot doelpunten. Pas toen Lazovic een kwartier voor tijd zijn trainingspak mocht uittrekken, kwam het veldoverwicht ook in cijfers tot uitdrukking. Hij verving de zwak spelende Robin van Persie, voor wie Arsenal vier à vijf miljoen euro schijnt te willen betalen. Feyenoord werkt graag mee aan een tussentijds vertrek, al was het maar om nog een afkoopsom te incasseren voor de speler die zijn contract sowieso niet wil verlengen. Over anderhalf jaar is Van Persie transfervrij.

Lazovic is nog lang niet toe aan een nieuw avontuur. Het 20-jarige talent werd afgelopen zomer voor circa zes miljoen euro overgenomen van Partizan Belgrado. Hij was Servisch topscorer in alle jeugdelftallen. Bij Feyenoord kreeg hij alleen in de eerste speelmaand een basisplaats. Na een paar povere prestaties werd hij naar de reservebank verwezen. Hij had aanpassingsproblemen, was alleen gewend aan countervoetbal, luidde de verklaring van zijn trainer. Toen hij spelend in het tweede elftal in het najaar van 2003 ook nog eens zwaar geblesseerd raakte aan zijn knie, begon een sportieve lijdensweg die tot gistermiddag 16.10 uur voortduurde.

Op dat moment liet Lazovic zich vallen over het uitgestoken been van Karim Touzani, de ongelukkige verdediger van FC Utrecht die pas hersteld is van een beenbreuk uit 2002. Hoewel sprake leek van een `fopduik' van Lazovic, kreeg Touzani een rode kaart en Feyenoord een strafschop. Scheidsrechter René Temmink leek na het bekijken van de vertraagde televisiebeelden aan beide beslissingen te twijfelen. Lazovic lachte veelbetekenend na de vraag of hij een Schwalbe had gemaakt. Touzani vond zich onschuldig, hij wordt vermoedelijk vrijgesproken door de tuchtcommissie.

Terecht of niet, FC Utrecht moest het laatste kwartier met een gelijke tussenstand én een numerieke minderheid uitspelen. Feyenoord wist zich opeens gesteund door de `twaalfde man', die een uur lang apathisch had toegekeken. De late steunbetuigingen veranderden in een oorverdovend kabaal, toen Lazovic de bal uit een hoekschop van Alfred Schreuder keihard in het Utrechtse doel kopte. De matchwinnaar balde zijn vuisten, om na het laatste fluitsignaal als eerste de spelerstunnel in te vluchten. Hij was heel geëmotioneerd, constateerde Van Marwijk vervolgens in de kleedkamer.

Komende woensdag speelt Feyenoord uit tegen NEC en vermoedelijk krijgt Kuyt weer de voorkeur boven Lazovic. De trainers wil is wet, ook al mopperde voorzitter Jorien van den Herik vóór de winterstop over het niet meespelen van een paar dure aankopen. ,,Danko komt er aan'', temperde Van Marwijk de hoge verwachtingen. ,,Hij moet geduld hebben, maar een echt voetbaldier kan dat geduld nu eenmaal moeilijk opbrengen'', wist de trainer die komende zomer eervol afscheid hoopt te nemen van de kwakkelende stadionclub.

Feyenoord

3

FC Utrecht

2

Ruststand 1-2. 22. Tanghe 0-1, 26. Leitoe 0-2, 28. Buffel 1-2, 79. Lazovic 2-2, 82. Lazovic 3-2. Schds: Temmink. Tsch: 39.800. Rode kaart: Touzani (FC Utrecht). Gele kaarten: Paauwe (Feyenoord), De Jong, Kruys en Touzani (FC Utrecht).

    • Jaap Bloembergen