Joep zeurt over reisje in `Joep'

Joep Onderdelinden steekt zijn hoofd door het gordijn en citeert wat iemand ooit tegen hem zou hebben gezegd: dat hij het type niet is, dat je nooit dingen moet doen waarvoor je het type niet bent – en ten slotte: ,,Met zulke oren zou ik nooit Hamlet spelen.'' Dan pas gaat het doek open en begint zijn eerste solovoorstelling.

Als acteur heeft Joep Onderdelinden (38) al veelzijdig carrière gemaakt; hij stond in toneelstukken, musicals, balletproducties en tv-series. Het bekendst is zijn postbode in de VPRO-jeugdserie Zaai. Maar beroemd is hij niet – laat staan dat ooit de hoofdrol in Hamlet op zijn pad is gekomen. Terwijl dat nou juist zo'n mooie dagdroom is. Voor wie de intrige niet precies kent, legt hij graag even uit waar het stuk over gaat. En om het nog gemakkelijker te maken, geeft hij alle rollen in zijn synopsis aan leden van ons koninklijk huis. Dat is een aardige vondst, die grappig is uitwerkt.

Hamlet blijft de rode draad, maar geregeld stapt Onderdelinden uit het verhaal voor terzijdes die er weinig mee te maken lijken te hebben. Dat maakt Joep tot een ietwat onbestemde voorstelling. Dat hij ruimschoots acteurservaring heeft is aan alles te zien. Het podium is zijn natuurlijke habitat. Typeren gaat hem met groot gemak af, en zijn omgang met het publiek vertoont zelfs een Paul Haenen-achtige souplesse. Maar zijn vriendelijke uitstraling maakt niet alles goed. Af en toe verliest deze Joep (,,gewoon zoals je het schrijft'') zich in particuliere muizenisjes – zijn beginnende buikje, zijn recente vakantie in New York – die ik met de beste wil van de wereld niet interessant kan vinden. En dan doet zich de vraag voor wat Onderdelinden in deze solo eigenlijk wilde vertellen.

Voorstelling: Joep, door Joep Onderdelinden. Gezien: 24/1 in De Meerse, Hoofddorp. Tournee t/m 2/4. Inl. 020-4211221.

    • Henk van Gelder