EU eens over compensatie voor vliegtuigreizigers

Vliegtuigpassagiers krijgen vanaf 2005 meer financiële compensatie bij overboeking, afgelasting en grote vertraging van vluchten. Een delegatie van lidstaten en het Europarlement hebben over dit voorstel van de Europese Commissie vanmorgen in een zogenoemde conciliatie overeenstemming bereikt. De compensatieregeling wordt uitgebreid naar chartervluchten en ook komen er regels die luchtvaartmaatschappijen verplichten voor hotels en maaltijden te zorgen. Bij overmacht (bijvoorbeeld terrorisme) geldt geen verplichting en ook niet als de afgelasting twee weken tevoren is gemeld of als voor een goed alternatief is gezorgd. De vergoedingen gaan van 250 euro bij afstanden onder 1.500 kilometer (was nihil) tot 600 euro boven de 3.500 kilometer (was 300 euro). Lagekostenmaatschappijen hebben geprotesteerd, omdat zij de kosten te hoog vinden.