Duel in Groningen routineklus voor PSV

FC Groningen-PSV was een van de talloze wedstrijden waarin de landskampioen zich niet of nauwelijks hoefde in te spannen om de volle buit te veroveren.

Halverwege het seizoen is duidelijk dat het gat tussen de topploegen en de rest van de eredivisie alleen maar groter en groter wordt. De tijd dat een ploeg als PSV met knikkende knieën naar bijvoorbeeld het Groningse Oosterpark vertrekt is al jaren voorbij. Na doelpunten van Wilfred Bouma en Jan Vennegoor of Hesselink vond de formatie van Guus Hiddink het welletjes. Wat daarna volgde was een slaapverwekkend duel dat een opvallende gelijkenis vertoonde met de gênante salonremise waarmee beide ploegen het vorige seizoen beëindigden.

Woensdag volgt voor PSV een nog eenvoudiger routineklusje. Dan komt nummer laatst FC Zwolle in Eindhoven op bezoek.

Ondanks het opvallende gemak waarmee PSV in de eerste wedstrijd na de winterstop overeind bleef, dringt Hiddink bij het clubbestuur nog altijd aan op de komst van een gelouterde speler in de defensie. Door de langdurige blessures van de verdedigers Ernest Faber en André Ooijer heeft de coach in zijn ogen met Wilfred Bouma, Kevin Hofland en Jürgen Colin weinig alternatieven meer achter de hand om volop op drie fronten (competitie, UEFA Cup en beker) mee te kunnen blijven strijden.

PSV liet de voorbije weken weten nog meer te willen investeren in het opleiden van eigen talenten. Naar het trainingskamp in Turkije nam de club maar liefst elf jeugdspelers mee. Daarvan waren alleen de Deen Michael Jakobsen en de Belg Jan Wuytens echte verdedigers. Kennelijk genieten beide achttienjarige spelers niet het vertrouwen van de technische staf, want nu er in de A-selectie geblesseerden zijn wordt een versterking buiten de deur gezocht. Het laten doorstromen van de eigen jeugd is nooit een sterk punt geweest van PSV.

Hiddink liet gisteren weten een lijstje te hebben gemaakt van zo'n vijftien verdedigers die allen in een buitenlandse competitie actief zijn. Voordat de transfermarkt op 31 januari sluit moet PSV zaken doen. Een van de kandidaten om in de rest van het seizoen het centrum te komen versterken is de oud-international Winston Bogarde met wie Hiddink persoonlijk heeft gesproken. De voormalige bondscoach liet in Groningen doorschemeren dat hij altijd gecharmeerd is geweest van de spijkerharde verdediger met wie Hiddink zowel op het EK van 1996 in Engeland als op het WK van 1998 in Frankrijk heeft gewerkt. Vooralsnog heeft PSV officieel de onderhandelingen met zijn huidige club Chelsea niet geopend.

Vraag is of de bij de Londense club in onmin geraakte Bogarde bereid is iets van zijn vorstelijke salaris in te leveren. De afgelopen maanden kwam de voormalige speler van onder meer Ajax, AC Milan en Barcelona nooit aan spelen toe. Bogarde heeft dit seizoen niet eens een rugnummer gekregen en verdient zijn geld door mee te trainen met de jeugd van Chelsea. Het wekt dan ook bevreemding dat Hiddink de komst van de dure Bogarde zou prefereren boven het inzetten van een talent uit de eigen gelederen.

Zo is intussen ook duidelijk geworden dat de Zuid-Koreanen Young-Pyo Lee en Ji-Sung Park op sportief gebied nauwelijks als versterkingen kunnen worden gezien. Beide Aziaten staan evenwel nog tot 2006 zes op de loonlijst van PSV. De clubleiding moest onlangs erkennen dat de twee voetballers bovendien commercieel geen groot succes zijn. Vanaf volgend seizoen worden de wedstrijden van PSV in Zuid-Korea niet meer rechtstreeks op de televisie uitgezonden. Een groot gemis kan dat niet zijn voor het land waarvan de nationale voetbalploeg verrassend vierde werd bij het afgelopen wereldkampioenschap voetbal. Welke Zuid-Koreaan is immers geïnteresseerd in het kijken naar zouteloze vertoningen als FC Groningen-PSV?

Lee beschikt als linksback over een vaste plek in het basiselftal, maar Park is de voorbije maanden zowel door John de Jong als door Theo Lucius voorbijgestreefd. Dat Lucius begin deze maand nog een paar dagen in de cel zat omdat hij betrokken zou zijn geweest bij handel in illegaal vuurwerk heeft daar voor Hiddink niets aan veranderd. Hiddink noemde het voorval rond Lucius ,,een privé-zaak waarvan de rook allang is opgetrokken''.

Het publiek in het Oosterpark kon de middenvelder met het nabootsen van het geluid van vuurpijlen niet uit zijn spel halen. Lucius bleef eenvoudig overeind zoals heel PSV nooit hoefde te vrezen voor een zware middag.

De enige tegenvaller was de gele kaart voor Hofland die nu voor het duel tegen Zwolle is geschorst. Misschien beschikt Hiddink dan al over zijn zijn nieuwe centrale verdediger. Zo niet dan krijgt misschien toch de jeugd noodgedwongen een keer een kans bij PSV.

FC Groningen

0

PSV

2

Ruststand 0-2. 32. Bouma 0-1, 37. Vennegoor of Hesselink 0-2. Schds: Vink. Tsch: 12.430. Gele kaart: Pinas, Elshot (FC Groningen) en Hofland (PSV).