Den Haag: nog geen extra maatregelen

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) is ,,zeer waakzaam'', maar neemt nog geen extra maatregelen tegen de vogelgriep in Azië. Dat heeft het ministerie vanochtend gezegd.

Het gevaar komt volgens LNV niet van geïmporteerd vlees, waarvan sinds 1 januari maar één zending uit Thailand zou zijn binnengekomen. Het grootste risico vormen toeristen die in gebieden zijn geweest waar pluimvee leeft. Het ministerie heeft daarom aan de organisatie van reisbureau's ANVR gevraagd om toeristen te adviseren contact met pluimvee te vermijden en schoenen goed te reinigen.

Voorzitter Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders maakt zich zorgen. ,,We horen al sinds november berichten over verhoogde sterfte onder pluimvee. Cholera, zei men. Nu blijkt dat het vogelpest is. Ik maak me zorgen dat het virus al veel langer woedt. De vraag is nu: waar houdt dit op?'' Mogelijk zijn er ook economisch gunstige effecten voor Nederlandse pluimveehouders. ,,Nu Thailand wegvalt, wordt het aanbod kleiner en stijgt de prijs'', zegt Wolleswinkel. De Thaise en de Nederlandse pluimveehouders bedienen verschillende markten. De Thai zijn niet actief op de Europese markt voor verse kipfilet, maar leveren voornamelijk diepgevroren vlees voor kant-klare producten zoals kipnuggets. Door hun lage prijs zullen het voornamelijk Brazilianen zijn die nu de plaats van de Thaise leveranciers innemen, verwacht Wolleswinkel.