De macht van het grote geld

Hoe kan het dat er aan de vooravond van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten opeens zwaar gespeculeerd werd door een aantal institutionele beleggers tegen luchtvaart- en verzekeringsmaatschappijen? Toeval? Nee, denkt Jean Pierre van Rossum, beursgoeroe en in een vorig leven lid van het Belgische parlement. ,,Het is een abnormaal verschijnsel. En ik weet zeker dat er manipulatie in het spel is.''

De macht van het grote geld – daar draait het om in deel 3 van Het grote complot, een nieuwe zesdelige RVU-serie gepresenteerd door enfants terribles Rob Muntz en Jan Paul van de Windt. Voor hun nieuwe productie hebben ze niet de minsten weten te strikken; naast Van Rossum maken vanavond ook ex-minister van Financiën Onno Ruding, ex-minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek en de Amsterdamse psychiater Andries van Dantzig hun opwachting. Een klein half uur wordt er gepsychologiseerd, geanalyseerd en zo nu en dan gechoqueerd met als doel aan te tonen dat complotten een onontkoombaar en alledaags verschijnsel vormen. Als Van Dantzig constateert dat het verschil tussen arm en rijk bewust in stand wordt gehouden, schakelen de makers over op beelden van uitgemergelde Afrikanen. Vervolgens merken zij op dat ontwikkelingshulp geen zin heeft zo lang er handelsbarrières bestaan.

Het moet gezegd: na de eerste twee afleveringen komen Muntz en Van de Windt een beetje op dreef. Insinueerden de heren er in de eerste aflevering over de macht van de media nog lustig op los (vooral deze krant zou als spreekbuis van het establishment fungeren) vanavond wordt een aantal steekhoudende argumenten op tafel gelegd. Dat is met name te danken aan Ruding. De topman van Citibank, de grootste financiële instelling van Amerika, komt naar voren als een transparant en bevlogen bestuurder. Kan hij garanderen dat mensen met macht en geld geen misbruik maken van hun positie, wil Van de Windt van hem weten. ,,Nee'', geeft Ruding toe. ,,De mens is geneigd tot het kwade. We kunnen alleen een poging doen om machtsmisbruik te beperken.'' Zoals een christen-democraat betaamt, pleit hij voor waarden-en-normen-traingen op de werkvloer. Naïef is dat volgens hem niet. Afdoende evenmin.

Het grote complot, Ned2, 20.05-20.30u