Clement pleit in Davos voor actie tegen dollar

De Duitse minister Clement van Economische Zaken verlangt dat de topbijeenkomst van de G7 een signaal aan de Verenigde Staten en aan Aziatische landen geeft over het kalmeren van de valutamarkten. Over twee weken komen de ministers van Financiën van de zeven rijkste landen bijeen in het Amerikaanse Florida. ,,Ik verwacht een signaal voor Amerika en Aziatische landen. Andere landen moeten doen wat zij moeten doen, maar niet alleen Europa', aldus Clement.

Hij deed zijn indirecte oproep voor meer rust op de financiële markten dit weekeinde, tijdens het gisteren afgesloten World Economic Forum. In bedekte termen riep Clement de betrokken landen op om de val van de dollar te stuiten. Hij verwoordde daarmee de frustratie in de eurozone dat Europa de tol betaalt voor de goedkope Amerikaanse munt.

Amerika wordt verweten dat met name het oplopende begrotingstekort een verdere daling van de dollar in de hand werkt. Clement noemde ook de Aziatische landen omdat zij, door dollars te kopen, voorkomen dat hun eigen munt te duur wordt. Over interventies door de Europese Centrale Bank liet president Trichet zich in Davos niet uit. Hij verklaarde wel dat ,,excessieve valutaschommelingen ons zorgen baren'. De dollar noteerde vanmorgen 1,2754 tegenover de euro, vrijwel onveranderd ten opzichte van de koers op vrijdag.

Tijdens de G7 komen niet alleen de ministers van Financiën bijeen, maar ook de presidenten van grote centrale banken.

Behalve politici en centrale-bankpresidenten waren tijdens het World Economic Forum ook topmannen van grote bedrijven aanwezig. De Nederlander Burgmans van het voedings- en zeepmiddelenconcern Unilever verklaarde gisteren tegen een extra belasting op ongezonde etenswaren te zijn. ,,Dat is met tabak ook geprobeerd maar mislukt', aldus Burgmans, die namens de gezamenlijke voedingsindustrie sprak. In plaats van – de eerder geopperde – belasting ziet hij meer nut in betere informatie op verpakkingen. Consumentenorganisaties klagen erover dat fabrikanten producten extra populair maken door ze zoeter en vetter te maken.

Topman Gates van softwareproducent Microsoft sprak in Davos de verwachting uit dat het probleem spam – ongewenste elektronische post – binnen twee jaar is opgelost. Een mogelijkheid om spam te voorkomen is het sturen van een eenvoudige puzzel naar de onbekende afzender. Wanneer een spamversturende computer plotseling miljoenen puzzels moet oplossen, zal het apparaat ontwricht raken.

Gerectificeerd

Dollar

In de berichten Beurzen Europa beginnen lager en Clement pleit in Davos voor actie tegen dollar (26 januari, pagina 10 respectievelijk 11) is een dollarkoers opgenomen van 1,2754 euro. De dollar was die dag ongeveer twee cent minder waard.