Bod farmacieconcern Sanofi op Aventis

Het Franse farmaceutische concern SanofiSynthélabo heeft een vijandig bod gedaan van circa 48 miljard euro op zijn grotere Franse concurrent Aventis. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Aventis wil zich tegen het bod verzetten.

Als de overname doorgaat, ontstaat naar beurswaarde gerekend het op twee na grootste farmacieconcern ter wereld, na het Amerikaanse Pfizer en het Britse GlaxoSmithKline (GSK).

Sanofi-Synthélabo heeft een aandelenruil voorgesteld. Voor elke zes aandelen Aventis biedt het Franse bedrijf vijf van zijn eigen aandelen, plus 69 euro in contanten. Dat komt neer op een premie van 15 procent op de huidige koers van Aventis. ,,Dit is een schot voor de boeg en niet noodzakelijkerwijs het eindbod', zei farmacieanalist Marc Booty van Commerzbank tegen persbureau Reuters.

De belangrijkste aandeelhouders in het te Parijs gevestigde Sanofi-Synthélabo, oliemaatschappij Total en cosmeticabedrijf L'Oréal, zijn gisteren akkoord gegaan met het overnamebod. Ook de Franse minister van Financiën Francis Mer toonde zich dit weekeinde enthousiast over een eventueel `huwelijk' tussen de twee Franse farmacieconcerns. ,,In deze globale economie hebben we sterke spelers nodig, en dat betekent vaak dat je je krachten moet bundelen', zei hij zaterdag tijdens een radio-interview.

Maar het in Straatsburg gevestigde Aventis heeft laten weten dat het zich tegen de overname zal verzetten. Het bedrijf zegt te verwachten dat de Europese Commissie de overname zal blokkeren.

Sanofi-Synthélabo is qua omzet veruit de kleinste van de twee bedrijven. In 2002 boekte Sanofi een omzet van 7,4 miljard euro, tegenover Aventis 13,2 miljard. Maar Sanofi behaalde op de lagere omzet een hogere nettowinst, van 1,7 miljard euro. Bij Aventis was de nettowinst 1,3 miljard euro. De beursnotering van beide bedrijven in Parijs (CAC 40) zijn inmiddels opgeschort.

Sanofi-Synthélabo verwacht dat de integratie en herstructurering van de twee bedrijven 2 miljard euro gaat kosten. Tegelijkertijd ziet het bedrijf mogelijkheden om voor 1,6 miljard euro per jaar te bezuinigen, op een gezamenlijke omzet van 28 miljard euro.

De belangrijkste medicijnen van Sanofi-Synthélabo zijn gericht tegen slapeloosheid (Ambien, Myslee), trombose (Plavix), hoge bloeddruk (Aprovel, Avapro) en epilepsie (Depakine). Ook Aventis heeft belangrijke medicijnen tegen trombose (Lovenox, Clexane), en hoge bloeddruk (Delix, Tritace). Het meeste geld verdient het nu nog met medicijnen tegen allergieën, zoals Allegra en Telfast.

Gerectificeerd

Aventis

Het artikel Bod farmacieconcern Sanofi op Aventis (26 januari, pagina 11) en de illustratie erbij vermelden als omzet van Aventis over 2002 13,2 miljard euro. Die omzet bedroeg echter 17,5 miljard euro. Van Bayer is de concernomzet (28,9 miljard euro vermeld). Voor de vergelijking is alleen Bayers farmacie-omzet van 9,4 miljard euro relevant.