Bloedvlekje op blouse nieuw spoor in Deventer moordzaak

Op de blouse van het slachtoffer in de Deventer moordzaak is een bloedvlekje aangetroffen van de 49-jarige verdachte Ernest L. Dat bleek vanochtend uit nieuw onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut.

Het bloedvlekje in de kraag van de blouse is afkomstig van een wondje dat kort voor of tijdens het contact met de blouse ontstaan is, verklaarde een deskundige van het NFI vanochtend. Het is volgens de deskundigen aannemelijk dat de overige contactsporen van de verdachte op de blouse van het slachtoffer overgedragen zijn tijdens ,,een gewelddadig incident''. Op de blouse van het slachtoffer is naast DNA van het slachtoffer en de verdachte geen andere DNA aangetroffen.

De verdachte gaf vanochtend als mogelijke verklaring voor de aanwezigheid van het bloedvlekje dat hij iemand is die ,,altijd op zijn vingers bijt en velletjes trekt'', en daardoor wondjes heeft. Het zou kunnen, zei L., dat hij het slachtoffer, die snel geëmotioneerd was, een bemoedigend klopje had gegeven. Hij kon zich dat echter niet herinneren.

De verdachte werd in 2000 door het hof in Arnhem tot twaalf jaar cel veroordeeld voor de moord op de 60-jarige J. Wittenberg, die op donderdag 23 september 1999 doodgestoken werd in haar woning in Deventer. L. was haar accountant. De Hoge Raad verwees de zaak echter in juli afgelopen jaar terug naar het hof, omdat het NFI met nieuwe technieken twee DNA-profielen op het mes had gevonden die niet van het slachtoffer waren en ook niet van L.

Op verzoek van de advocaat van L. wordt vandaag de chef van het rechercheteam ondervraagd worden over verklaringen van vier getuigen die beweren het slachtoffer op vrijdag nog gezien te hebben. Dit zou betekenen dat Wittenberg niet op de bewuste donderdag vermoord is. Knoops wil weten waarom deze processen-verbaal van de politie IJsselland nooit in het strafdossier zijn opgenomen.