Beurzen Europa beginnen lager

De Europese effectenbeurzen zijn de week met verliezen begonnen. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de farmaceutische industrie.

In Amsterdam stond de beursgraadmeter AEX-index rond het middaguur op een verlies van 0,6 procent, op 355,09 punten. In Parijs daalde de CAC met 0,4 procent, de DAX in Frankfurt verloor 0,5 procent en in Londen moest de FTSE 0,2 procent prijsgeven.

De farmaceutische industrie stond in de belangstelling in verband met het overnamebod van het Frans-Duitse Sanofi-Synthélabo op het Franse Aventis. De handel in de aandelen van beide concerns is in Parijs stilgelegd en zou vanmiddag pas weer worden hervat. Toch heeft het bod effect op de koersen. Het aandeel van cosmeticaproducent L'Oréal, dat een belang heeft van 20 procent in Sanofi, daalde vanmorgen met 3 procent. Akzo Nobel, dat actief is in de farmaceutische industrie, stond op een winst van 0,4 procent.

Het effectenhuis Van der Moolen was een van de grote winnaars. Het fonds herstelde zich enigszins van de grote klap die het vrijdag opliep, nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse beursautoriteit SEC zich ook bemoeit met de vermeende dubieuze orderverwerking op Wall Street. Van der Moolen zag de koers vanmorgen ruim 10 procent stijgen. Koninklijke Olie wist 0,3 procent te klimmen, hoewel Shell door een Amerikaans advocatenkantoor voor de rechter is gedaagd wegens het overtreden van boekhoudregels. Als gevolg daarvan zouden volgens het kantoor de olie- en gasreserves hoger zijn uitgevallen.

De euro stond op 1,2754 dollar, een fractie lager dan de 1,2755 dollar van vrijdag. Uitlatingen van ECB-president Trichet over ongewenste schommelingen in de wisselkoersen lijken daarmee niet zoveel effect te hebben. In Japan begon de effectenbeurs in Tokio de eerste handelsdag van de week met verlies. De Nikkei-index daalde 0,9 procent naar 10.972,60 punten. Vooral de banken hadden het zwaar te verduren nadat een krant had geschreven dat de overheid de boeken van UFJ Holdings, de op drie na grootste bank van Japan, wil onderzoeken. De bank zou gegevens van cliënten aan wie ze geld leende, te rooskleurig hebben voorgesteld. De andere beurzen in Azië waren verdeeld. In Zuid-Korea steeg de beursgraadmeter met 0,9 procent. De index in Hongkong was aan het eind van de handel 0,2 procent lager.

Gerectificeerd

Dollar

In de berichten Beurzen Europa beginnen lager en Clement pleit in Davos voor actie tegen dollar (26 januari, pagina 10 respectievelijk 11) is een dollarkoers opgenomen van 1,2754 euro. De dollar was die dag ongeveer twee cent minder waard.