Amerikaanse delegatie bezoekt Libië

Voor het eerst sinds het aantreden van de Libische leider Moammar Gaddafi in 1969 bezoekt een Amerikaanse delegatie het land.

De groep, bestaande uit acht Congresleden, zal ontmoetingen hebben met politici en zakenlieden en mogelijk ook met Gaddafi zelf.

Het tweedaagse bezoek volgt op de ondertekening door Libië eerder deze maand van zowel het verdrag dat kernproeven verbiedt, als de chemische wapen-conventie. ,,We zijn erg tevreden over de directie die uw leider heeft genomen. We willen vrienden worden'', aldus het Republikeinse Congreslid Curt Weldon bij aankomst gisteren in Tripoli.

Ook de belofte van Libië in september vorig jaar om 2,7 miljard dollar schadevergoeding te betalen aan de families van de slachtoffers van de bomaanslag op een Pan Am-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988, had de Congresleden tevreden gestemd, zo zei Weldon.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hief hierop de sancties die in 1988 werden ingesteld, op. De Amerikaanse sancties zijn niet opgeheven, maar de delegatieleden hebben volgens de Libische premier Shokri Ghanem aangegeven in Washington hiervoor te pleiten.

Hij zei te verwachten dat de terugkeer van Amerikaanse oliemaatschappijen ,,binnen één jaar'' mogelijk zou zijn. Oliemaatschappijen ConocoPhillips en Occidental hebben al laten weten te willen terugkeren naar Libië. De maatschappijen maken deel uit van de vijf bedrijven die in Libië actief waren toen de VS in 1986 sancties afkondigden. De Amerikaanse maatschappijen produceerden toen een miljoen vaten (van 159 liter) olie per dag.

Congreslid Weldon zei dat het aan president Bush was om een tijdstabel voor opheffing van de sancties te bedenken. Bush hernieuwde die begin deze maand. Weldon gaf wel aan dat wanneer de Libiërs ,,doorgaan op de ingeslagen weg'' vriendschap kan volgen.