Ajax koestert buitenspelers met bravoure

De jonge buitenspelers van Ajax waren gistermiddag de smaakmakers in het matige competitieduel met NEC, dat de voetbalclub uit Amsterdam met 1-0 won dankzij een doelpunt van Wesley Sonck.

Daniël de Ridder (19) mocht, na zijn invalbeurt tegen Roda JC, mede door een waslijst aan afwezigen beginnen tegen de Nijmegenaren. In de tweede helft maakte ook Tom de Mul (17) zijn debuut in de hoofdmacht van de lijstaanvoerder. Hij is een van de vijf Belgen in de door blessures (acht spelers) en interlandverplichtingen (twee) uitgedunde spelersgroep van trainer Ronald Koeman.

De Ridder werd door het publiek verkozen tot man van de wedstrijd en maakt kans uit te groeien tot een publiekslieveling. Met frivole dribbels en onbevangen acties, die overigens niet altijd tot succes leidden, wist hij de toeschouwers in de Arena te boeien.

Mogelijk wakker geschrokken door het fluitconcert drong Ajax pas na rust aan en dat resulteerde in een treffer van Wesley Sonck. De Belgische spits kreeg bij toeval de bal, speelde zich handig vrij en liet doelman Dennis Gentenaar kansloos met een puntertje.

Dat Sonck verder uitblonk in balverlies en verkeerde passes deerde Koeman niet. ,,Hij maakte wél het doelpunt en dat is ook een kwaliteit. Het was niet groots vandaag, maar daarvoor waren genoeg redenen. We brengen jonge jongens misschien wel eerder dan goed voor ze is, maar dat is in deze situatie niet anders. De Ridder is terecht tot man of the match gekozen. Het is een Amsterdamse jongen die speelt met flair. We hebben meer buitenspelers die met die brutaliteit moeten spelen.''

De Mul is zo'n voetballer voor op de flanken. De jongeling is de vierde Belg in Amsterdamse dienst. Jelle van Damme beet het spits af en debuteerde in april 2002. De aankopen Wesley Sonck en Tom Soetaers volgden zijn voorbeeld in augustus vorig jaar.

Tijdens het winterreces in Portugal maakte Koeman het kwintet vol met de 18-jarige Thomas Vermaelen, die nog niet voor de hoofdmacht uitkwam, en De Mul. De rechtsbuiten speelde eerder voor de Belgische tweededivisionist FC Kapellen en werd door Ajax gescout bij satellietclub Germinal Beerschot Antwerpen. Na een half seizoen bij leeftijdsgenoten in de B-junioren en een jaar bij de A-junioren haalde Koeman hem bij de selectie.

De Mul keek terug op een geslaagd debuut en begreep wat Koeman bedoelde met de Amsterdamse bravoure. ,,Veel buitenspelers nemen een bal aan spelen dan terug. Maar niet bij Ajax. Soetaers, Mitea, Sikora en ik maken een actie of een schaar. Dat is waar de mensen voor naar het stadion komen.''

De Belg vindt dat de invloed van zijn landgenoten bij Ajax niet overschat moet worden. ,,Natuurlijk kwamen de Belgen het eerst naar mij toe. Maar we vormen geen blok, dat is niet goed. Ik wil net als iedereen zo veel mogelijk spelen maar ook met iedereen uit het team goed kunnen omgaan.''

Trainer Johan Neeskens van NEC beleefde minder plezier aan zijn debutant. Na lange onderhandelingen werd Andrzej Niedzielan (24) vorige week overgenomen van Grocin Dyskobolia. De Pool tekende een contract dat hem tot 2006 aan de Nijmeegse club bindt. De komst van de aanvaller maakte de weg vrij voor een transfer van Dennis de Nooijer naar zijn oude club Sparta.

Niedzielan, de duurste aankoop in de geschiedenis van NEC, was aan te zien dat hij zijn ploeggenoten nog niet kent. De Pool zat in de tang bij de Ajax-verdedigers en liep er wat verloren bij. ,,Jammer'', vond Neeskens. ,,Maar Niedzielan is er pas kort bij. Hij heeft heel veel kwaliteiten. Ik denk dat hij een paar weekjes verder van grote waarde kan zijn.''