Winterweer teistert Turkije

Noodweer en koude teisterden gisteren nog steeds het oostelijke Middellandse Zeegebied en het zuidoosten van Europa. Er zijn in verschillende landen en op zee waarschijnlijk meer dan dertig doden gevallen, onder wie veel Egyptenaren.

Ten westen van Kreta is een vrachtschip tijdens zware storm gezonken. De zeventien bemanningsleden waren op een Griek na allemaal Egyptenaren. Gisteravond waren er nog slechts twee gered. Ze werden door de bemanning van andere schepen opgepikt uit een reddingsbootje waarin de twee overlevenden zaten. De `Kephi' was vertrokken uit Istanbul voor een reis naar Afrika en voer zo door een regio waar voor de tweede achtereenvolgende dag uiterst slecht weer heerste.

In grote delen van Istanbul viel de stroom geruime tijd uit. Dat droeg bij aan de enorme verkeerchaos die sneeuwstormen veroorzaakten in West-Turkije. Reddingswerkers hadden de handen vol aan de gevolgen van de zware sneeuwval. Duizenden automobilisten strandden in de sneeuw.

Zeker vijf mensen, onder wie een 13-jarige scholier in Erzurum en een 8-jarige scholier aan de rand van Istanbul, zijn door de kou om het leven gekomen. De schoolkinderen verdwenen op weg van school naar huis en zijn later doodgevroren gevonden.

Acht uit de sneeuw geredde schoolkinderen zijn met bevriezingsverschijnselen opgenomen in ziekenhuizen. Elf mensen worden in Turkije nog vermist.

Het scheepvaartverkeer door de Bosporus en de Dardanellen is wegens de harde wind stilgelegd. Hetzelfde gebeurde gisteren enige tijd in het Egyptische Suezkanaal. Het zicht was er door de uitzonderlijke storm slecht. De Egyptische hoofdstad lag door de stormen in een waas van zand en stof.

Verkeersongelukken die in Egypte zijn toegeschreven aan het noodweer, kostten sinds donderdag aan dertien Egyptenaren het leven.

De zware stormen richtten ook schade aan op Griekse eilanden en langs de kust van Libanon. Metereologen verwachten dat de sneeuwval en de stormen in de regio ook in het weekeinde voortduren.