Waar is Coen Dillen?

Omdat het Nederlandse betaalde voetbal dit jaar precies een halve eeuw bestaat, heeft de KNVB een speciale site gelanceerd waarop de plannen staan om dit te vieren. Dat is gebeurd in samenwerking met de naamgevers van de twee betaalde divisies: Holland Casino en de Gouden Gids. Er staat onder meer een verkiezing op van de beste voetballer uit die halve eeuw, maar die is op zijn zachtst uitgedrukt minimaal. Er staan namelijk maar tien spelers op die volgens de makers van de site in aanmerking komen voor deze eretitel. Daarom wordt nu al geprotesteerd tegen de beperkte keuze. Zelfs de heel erg jonge liefhebbers beklagen zich erover dat iemand als Abe Lenstra nergens is te vinden. Een zekere Niels, veertien jaar oud, schrijft: ,,Waar is Coen Dillen, de topscoorder aller tijden van Nederland? En Abe Lensta moet voor mij er ook bij staan.''

Een minpunt, maar tot nu toe het enige. Voor de rest staan op deze `groei-site' (nog in ontwikkeling, dus) goede en leuke dingen, zoals de aankondiging van een mobiele tentoonstelling, die aangevraagd kan worden voor een tijdelijke stalling. Hieraan heeft Gerrit Valk meegewerkt, die net zijn promotieonderzoek naar de geschiedenis van het profvoetbal in Alkmaar heeft afgerond.

De verantwoordelijken schrijven: ,,Enkele cruciale onderwerpen die worden uitgelicht zijn de Watersnoodwedstrijd in Parijs (die de aanleiding was voor de oprichting van het profvoetbal), de Europese successen, het Bosman-arrest, de sanering in 1971, de bouw van multifunctionele stadions, de mediaontwikkelingen, het voetbalvandalisme, de invloed van Surinaamse voetballers op het voetbal en het fenomeen Johan Cruijff.''

Die Watersnoodwedstrijd wordt op 31 maart in De Kuip herdacht door het spelen van de oefeninterland Nederland-Frankrijk. En de jubileumwedstrijd is op 7 of 8 augustus in het Olympisch Stadion. Dan wordt gespeeld met huidige en voormalige profvoetballers en wordt bekendgemaakt wie nou die beste betaalde voetballer is. Op beide gelegenheden is de mobiele tentoonstelling te zien. De KNVB is verder nog van plan in het najaar een speciaal congres te houden, waar de aanwezigen zich dienen te buigen over de maatschappelijke functie van het betaalde voetbal. Meer informatie dan dit moet nog volgen, belooft de site ons.

Maar nogmaals: waar is Coen Dillen? In het seizoen 1956-1957 scoorde hij voor PSV 43 maal. Met dat nog nooit verbeterde seizoensaantal staat hij wel op deze site, maar dus niet bij de verkiezing. En hij verdient het dat de nominatielijst wordt uitgebreid. Om een zestienjarige op het discussieforum te citeren: ,,Ik mis hier toch echt bekende voetballers als Moulijn, Lenstra, Wilkes, Frank de Boer, Van Breukelen, Van Heel, Kluivert en Bakhuys.'' Hij heeft gelijk, op Van Heel en Bakhuys na, want die hebben in die halve eeuw niet in Nederland gespeeld.

http://www.goudenvoetbaljaren.nl

jurryt@xs4all.nl