Virtuoze schaakles Anand tegen Timman

Een uurtje voor het begin van de elfde ronde van het Corus schaaktoernooi maakte Jan Timman een wandeling langs het strand van Wijk aan Zee. Hij moest met zwart tegen Vishy Anand spelen en wilde even frisse lucht ademen. Met een ernstig gezicht vertelde hij een zware partij te verwachten. Bovendien had hij nog niet besloten welke opening hij zou spelen. Dat was overigens geen reden tot zorg, want die knoop hakt hij wel vaker pas op het laatste moment door. Zoals ook de laatste dagen weer bleek is het een van Timmans talenten om, kiezend uit zijn rijke repertoire, een speltype af te dwingen waarin zijn tegenstander zich niet helemaal op zijn gemak voelt.

Vaak bepaalt hij de te varen koers, dit keer verliep het anders. Ogenschijnlijk was er niets mis met de Siciliaanse opstelling die Timman koos, maar Anand concludeerde al na een dozijn zetten dat een onhandig opgestelde loper het zwarte spel ernstig belemmerde. Het vervolg was een virtuoze demonstratie van de grootse vorm waarin de Indiër in Wijk aan Zee verkeert. Met elke zet zoemde hij onbarmhartiger in op de mankementen van de zwarte afweer. Zijn stukken vonden ideale velden en zijn pionnen schoven als dreigende bajonetten in de richting van Timmans koning. Mocht deze nog gehoopt hebben op een vluchtweg, dan werd die hoop briljant de grond ingeslagen met een verwoestend torenoffer.

Terwijl Anand verguld de felicitaties in ontvangst nam, ontvluchtte Timman ontgoocheld speelzaal De Moriaan. Aan een gezamenlijke analyse had hij geen behoefte, het was hem inmiddels duidelijk wat hem was overkomen. Maar ook Anand bleef niet lang hangen. Hij liet vlotjes zijn partij zien, keek nog even hoe het op de andere borden stond en vertelde dat hij geen tijd had voor allerlei verzoekjes van de pers. Hij wilde zich gaan voorbereiden op zijn partij van vandaag met zwart tegen Topalov. Bovendien was het veel te vroeg om nu al te praten over zijn mogelijke toernooiwinst.

Van zijn naaste belagers zou Michael Adams weliswaar niet verder komen dan remise, maar Peter Leko bleef een bedreiging. De Hongaar stond tenslotte op winst tegen Zhang Zhong. Anand had het goed gezien. Adams raakte inderdaad een half punt verder achterop en Leko kreeg zijn Chinese tegenstander op de knieën. Met een punt achterstand op Anand en twee ronden te gaan mag de Hongaar nog een klein beetje hoop koesteren.

Een half uur na Timman verliet ook Ivan Sokolov zo snel mogelijk de speelzaal. Waar de Nederlandse nummer één nog op moet hopen is onduidelijk. Hij verloor opnieuw en bezet met een trieste score de laatste plaats. Misschien moet hij hopen op een opleving zoals zijn tegenstander Evgeni Barejev die de laatste twee ronden beleeft. Donderdag reageerde die na een flinke portie kommer en kwel verheugd op het bezoek van zijn oude jeugdtrainer Abram Kasin. Als eerbetoon speelde Barejev een variant die ze ooit samen bestudeerde en hij won. Dit keer was Kasin er weer en tot zijn tevredenheid zag hij hoe zijn oude pupil opnieuw een vol punt veroverde.

Loek van Wely speelde met zwart remise tegen Peter Svidler. Dat was op zich een verdienstelijk resultaat. Toch had Van Wely alle reden zich achter de oren te krabben. In de vorige ronde kwam hij verloren te staan, omdat hij zijn voorbereiding vergeten was. Deze vrees sloeg zijn secondant Vladimir Chuchelov opnieuw om het hart, toen die een zet van zijn baas niet herkende. Hij werd er zelfs zo zenuwachtig van dat hij zich naar zijn laptop in het spelershotel spoedde. Daar ontdekte Chuchelov tot zijn geruststelling dat hijzelf vergeetachtig aan het worden was. Vlug bekeek hij hun bevindingen nog eens om bij zijn terugkeer in de speelzaal te zien dat Van Wely het vervolg wel degelijk vergeten was.

Svidler voelde meteen dat de Nederlander zich vergist had, maar slaagde er niet in zijn voordeel in winst om te zetten. De Rus kon het nauwelijks bevatten. ,,Als deze stelling remise was is Van Wely een genie, maar eerlijk gezegd denk ik dat hij gewoon verloren stond.''