Verworpenen in de sneeuw

Fraude, list, bedrog en rekenfouten. Grote bedrijven hebben het er druk mee. Hun geloofwaardigheid is in het geding. Bij het terugwinnen ervan kunnen accountants weinig behulpzaam zijn. Die proberen hun eigen maatschappelijk debet en credit in balans te krijgen. De EU wil beter toezicht. Schoon schip maken, vindt bestuurslid P. Koster van de Autoriteit Financiële Markten. En voorzitter F. van der Wel van het Koninklijk Nederlands instituut voor registeraccountants wijst er op dat wordt onderzocht wat de maatschappij verwacht van de accountant. Nog even en we mogen er over stemmen.

Stemmen zouden de aandeelhouders van Ahold moeten over de procedures, die de Vereniging voor Effectenbezitters tegen Ahold wil voeren. Met de procedures en gevraagde onderzoeken is veel tijd en geld gemoeid: 75 à 100 miljoen euro, heeft financieel topman H. Ryöppönen berekend. En dat moeten aandeelhouders en klanten uit eigen zak gaan betalen. Een bonusaanbieding.

De NAM wil de verstilde ja-knikkers in het Drentse Schoonebeek weer tot leven wekken. Het oude veld kon niet meer lonend worden geëxploiteerd, zo werd berekend. Nu rekent men op nieuwe technieken en oude voorraden. Wat in het vat zit verzuurt niet.

Bij Shell is het ook plussen en minnen met de reserves. Er zit minder in de tank dan opgegeven. Voor bestuursvoorzitter Sir Philip Watts dreigt het waarschuwingslampje te gaan branden. En behalve minder is er ook minder meer. Een olieveld in India werd verkocht met veel meer olie dan gedacht. Een duidelijk geval van van je af rekenen.

Een geheel andere richting stuurde een boekhouder van een bedrijf uit Almere een deel van het bedrijfskapitaal. Achttien miljoen euro balanceerde hij in de richting van zijn eigen rekening. Het geld werd vergokt. Gedurende twee tot vier jaar liepen de geheime kasstromen ongehinderd naar de stille vennoot.

Het pakket beloningen van topondernemers behoeft aanvulling. Een rechtsbijstandtoeslag lijkt dringend noodzakelijk, gezien de tijd, die zij voor het verdachtenhekje moeten doorbrengen. Na Enron, Parmalat, Tyco en Mannesmann nu ook huis, tuin en goede smaak-koningin Martha Stewart (`..voor de aanleg van de kersenboomgaard vroeg ik de buurman met een dragline langs te komen..'). Ze maken lange dagen, de nieuwe verworpenen der aarde.

Als ze niet voor de rechter staan recupereren ze in het Zwitserse wintersportoord Davos. Op het World Economic Forum doen ze demonstratief de das om en af en treffen een andere beroepsgroep, ook vertrouwd met het fenomeen scheve schaats: politici. Ondernemen is risico nemen.