Verwarde man steekt leraar neer

Een 59-jarige leraar van de Mgr. Hermusschool in Amsterdam-West is gistermiddag neergestoken door een 35-jarige man, vermoedelijk een oud-leerling van de school. De leraar werd tweemaal geraakt in de hartstreek en ligt in zorgwekkende toestand op de intensive care. De dader heeft een bekentenis afgelegd. Wat het motief is voor de steekpartij is nog onduidelijk.

Gistermiddag meldde de dader zich bij de Mgr. Hermusschool, een rooms-katholieke school voor kinderen tussen de 2,5 en twaalf jaar met hoor-, spraak- en taalmoeilijkheden. Het slachtoffer zou zelf de deur hebben opengedaan voor de man. Volgens regiodirecteur Dirk van der Bijl van de Effatha Guyot Groep, waartoe de school behoort, kenden de mannen elkaar. Volgens een getuige zijn de twee in een kamertje apart gaan zitten, waar de steekpartij plaatsvond. Volgens Van der Bijl zijn er geen leerlingen getuige geweest van de steekpartij. De dader is daarop naar buiten gelopen, waar hij werd gesignaleerd door de schooldirecteur. Volgens Ton Planken, adviseur van de Effatha Guyot Groep, verklaarde de directeur dat hij `out of the blue' een verwarde man met een mes zag lopen. Hij heeft hem staande gehouden en proberen te kalmeren met een kopje thee. Of de directeur de man herkende als oud-leerling is onduidelijk.

Pas een kwartier na de steekpartij werd het slachtoffer gevonden en de politie gewaarschuwd die de dader arresteerde. Gisteravond werd de man nog door de politie verhoord. Of er een doventolk bij aanwezig is, wil de politie niet bevestigen.

De neergestoken leraar is al twintig jaar verbonden aan de school. Hij begeleidt leraren en kinderen die op andere basisscholen zitten, maar die voor extra begeleiding van slechthorende kinderen gebruikmaken van de diensten van de Mgr. Hermusschool.

De ruim 90 leerlingen, die uit Amsterdam en omstreken komen, zijn om kwart over drie met busjes naar huis gebracht. De leraren, er zijn 65 medewerkers, werden eerst in de school opgevangen en daarna overgebracht naar het politiebureau Meer en Vaart. Rond zes uur 's avonds kwam een aantal leerkrachten terug naar de school. Op dat moment was de technische recherche nog bezig met het sporenonderzoek. Volgens bestuursvoorzitter Henk Bakker van de Effatha Guyot Groep kwamen de leraren terug om ouders in te lichten over de gebeurtenissen. De school zal in elk geval maandag gesloten zijn.

Volgens de schoolbestuurders is het neersteken van deze leraar niet te vergelijken met de moord op docent Hans van Wieren van het Terra College in Den Haag vorige week. Van Wieren werd door de 17-jarige leerling Murat D. in de kantine in het hoofd geschoten. Bakker: ,,Op deze school is nog nooit eerder een incident geweest. De sfeer tussen ouders, leraren en leerlingen is hier heel hecht.''

Eerder deze week werden drie leerlingen van het Marcanti-college in Amsterdam-West gearresteerd nadat ze een kogelbrief hadden verstuurd waarin ze een aantal leraren met de dood bedreigden. Een 16-jarige leerlinge van het Calvijn College, ook in West, werd gearresteerd nadat ze op internet haar steun had betuigd aan Murat, die Van Wieren doodschoot.