UCI test op transfusies van het bloed

De internationale wielrenunie UCI wil de renners dit seizoen in de strijd tegen bloeddoping gaan testen op `illegale' bloedtransfusies. De bond maakt gebruik van een nieuwe Australische methode.

De test gaat deel uitmaken van de gezondheidscontroles. De renners moeten nog wel instemmen met het voorstel. De UCI heeft tot de test besloten omdat het gebruik van bloedtransfusies weer toeneemt. ,,Transfusies in de sport zijn al dertig jaar verboden'', weet Lon Schattenberg van de medische commissie van de UCI.

,,Nu epo valt op te sporen, grijpen de oplichters terug naar oude methodes. Omdat de test nog niet officieel is goedgekeurd, wordt het onderdeel van de gezondheidscontroles. Dat kan in de toekomst veranderen en dan zouden we wel straffen kunnen gaan opleggen'', aldus Schattenberg.

Via de test kan worden aangetoond of een renner bloed van een andere renner met dezelfde bloedgroep heeft gekregen. Ook andere illegale transfusies zijn op te sporen. UCI-voorzitter Verbruggen: ,,Op een van de duizend gevallen kan de test er naast zitten, dus daarom kunnen we de renners geen straf opleggen. We zullen daarom dezelfde handelwijze hanteren als bij een te hoge hematocrietwaarde.''

In het strijd tegen het gebruik van epo wordt sinds 1997 de hematocrietwaarde van de renners getest. Bij een te hoge waarde krijgen zij een startverbod van vijftien dagen opgelegd. De termijn van de schorsing en de maximale waarden bij de bloedtransfusies moeten nog worden vastgesteld.

Volgens Verbruggen staat de nieuwe test los van de recente dopingaffaire rond de wielerploeg Cofidis. De UCI zocht al lang naar een goede methode voor het opsporen van illegale bloedtransfusies. Afgelopen week zijn diverse werknemers van Cofidis aanhoudingen. De Franse politie heeft telefoongesprekken opgenomen waarin de Poolse verzorger Madejak renner Marek Rutkiewicz een bloedtransfusie voorstelt.

De bloed- en urinestalen van Johan Museeuw zijn negatief gebleken. Dit meldden althans zijn begeleiders van de ploeg Quick Step. De Belgische wielrenner werd vorig najaar gecontroleerd in verband met het justitieel onderzoek naar veearts Jose Landuyt en verzorger Herman Versele.

Dit tweetal werd eerder jaar aangehouden op verdenking van levering van verboden middelen. Hierop raakte Museeuw met veldrijder Mario de Clercq en de wegrenners Jo Planckaert en Chris Peers in opspraak. Zij zouden verdachte producten bij hen besteld hebben. Landuyt en Versele werden in november op vrije voeten gesteld. De vier renners zijn deze week verhoord naar aanleiding van de vondst van verboden middelen.

Bij Museeuw werd een onstekkingsremmend geneesmiddel aangetroffen. Hij gebruikte het middel dexametasone na zijn zware val in Parijs-Roubaix in 1998. Deze toediening gebeurde in het kader van de nabehandeling van de kniefractuur met complicaties. Het gebruik van dit middel is volgens de Vlaamse wet toegestaan.