Tijdbom?

De Commissie van Beroep van de bridgebond is op zoek naar een tijdbom die onder het landskampioenschap is gelegd. Vandaag en morgen zou de finale om de landstitel plaatsvinden tussen Modalfa en Crash. Of die wedstrijd doorgaat valt nog maar te bezien.

Een uitgeschakelde halve finalist, 't Onstein 2, heeft afgelopen week een bezwaarschrift ingediend tegen een tijdstraf die ten onrechte zou zijn uitgedeeld. Mocht het hooggeleerd college eveneens die mening zijn toegedaan, dan zit 't Onstein 2 in de finale en niet Crash. Ook is het mogelijk dat de finale wordt uitgesteld of zelfs wordt afgelast. En dan ontploft de bom in alle hevigheid, want dit zijn verwikkelingen zonder precedent, in ieder geval in de bridgesport.

Het heeft allemaal te maken met de manier waarop de tijdsregistratie is geschied. Daarvoor had de bridgebond wat onervaren schooljeugd opgelijnd, die een streepje moest zetten bij iedere tien seconden stilte. Vandaar dat nu al wordt gesproken over streepjesgate. Een belangrijk spel uit die inmiddels beruchte halve finale tussen Crash en 't Onstein 2:

N/-

NZ maken 4♠ en OW hebben een goede redding met 5♦, dat alleen down gaat op een klaverenaftroever. Onno Eskes (Crash) zat als zuid in 4♠ gedoubleerd. Hij ging op de klavers af en nadat zijn tegenstanders (Bomhof-Van der Neut) nog een slag lieten liggen, noteerde Eskes plus 690. Op de andere tafel speelde Onsteiner Jean Harings eveneens 4♠ gedoubleerd. OW hadden een biedmisverstand waardoor Harings nooit duidelijk was dat west over lange hartens beschikte. De leider probeerde daarom een harten in noord laag af te troeven. Toen oost met de tien overtroefde was Harings down.

Vanwege het misverstand draaide het Appeal Comité de score naar 4♠ contract. Deze zware beslissing bracht 't Onstein 2 bijna op gelijke hoogte met Crash.

Lees meer over streepjesgate op www.nrc.nl/bridge en www.imp-bridge.nl (Foto van de Week).