The Gathering: Sleepy Buildings,

Op de prachtige, vorige cd Souvenirs sloeg The Gathering nieuwe wegen in. De metal werd de deur uitgezet, voortaan waren elektronisch vormgegeven, naar gothiek en psychedelica neigende sferen de voornaamste leidraad. Die plaat verscheen op het eigen, veelbetekenend genaamde label Psychonaut, omdat de groep uit Oss zich bekneld voelde door het metal-label Century Media. Daarop verschijnt nu toch een, contractueel verplicht, live-album. Daarop staat vooral ouder repertoire, maar dankzij een slimme, semi-akoestische aanpak hoeven de verfoeide metal-waarden niet meer aangesproken te worden. Ook de alleroudste nummers, toen The Gathering nog een heuse death-metal-band was, kennen nu een subtiel vormgegeven transparantie, die soms kapseist naar de symfonica. Zangeres Anneke van Giersbergen is nog altijd de voornaamste attractie, al moet gezegd dat haar fijnzinnige gegalm in dit repertoire af en toe gevaarlijk dicht langs de irritatiegrens zeilt. Dan worden de sfeervolle elektronische manipulaties van Souvenirs toch gemist.

A Semi-acoustic Evening (Century Media, distr. Suburban)