Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

De Koningin in Thailand. Samenvatting van het staatsbezoek van koningin Beatrix en Willem-Alexander aan Thailand. Er wordt teruggekeken op de officiële plechtigheden in Bangkok, de invloed van het Thaise koningshuis, de herdenkingen op de erevelden en de vrijlating van twee Nederlandse drugssmokkelaars. Ned.2, 17.25-18.00u.

DOCUMENTAIRE

Vogels in hun landschap. Derde aflevering in een serie over vogels behandelt de provincie Drenthe met onder andere het gebied Reestdal waar de wulp zich thuisvoelt. Ned.1, 17.25-17.53u.

Mars: Dead or Alive. Over de voorbereiding van en landing op de planeet Mars van twee ruimtevaartuigen van NASA. In juni van het vorig jaar werden de vaartuigen met de rijdende robots Spirit en Opportunity gelanceerd. National Geographic, 21.00-22.00u.

Het Geluk van Nederland: Welke rol speelt de film in uw leven? Over het verschil tussen film en werkelijkheid met acteur Huub Stapel en de actrices Esmee de la Bretonniere, Johanna ter Steege en de 82-jarige psychiater Andries van Dantzig. Ned.3, 22.40-23.35u.

Apocalyps Vietnam. Vierde deel van een serie over de Vietnam-oorlog. In 1969 kondigde president Nixon de terugtrekking van de Amerikaanse troepen aan. Pas in januari 1973 wordt de vrede getekend en komt er officieel een einde aan de oorlog. Ned.1, 22.53-23.45u.

AMUSEMENT & KUNST

Close-up: De koningin van Sheba. Reportage over het archeologie-team dat in 2000 een enorm tempelcomplex in de woestijn van Jemen ontdekte. De tempel zou gebruikt zijn door de legendarische koningin van Sheba. Met beelden van opgravingen, computer-animaties en projectleider dr. Bill Glanzman. Ned.1,

18.25-19.25u.

R.A.M. Gesprek met regisseur Takeshi Kitano die sinds zijn debuut in 1989 geldt als een van de belangrijkste filmers van Japan. Zijn film Zaitochi is op het filmfestival in Rotterdam te zien. Ook de Amerikaanse cultschrijver J.T. Leroy wiens romans Sarah en The Heart Is Deceitful Above All Things niet makkelijk zijn te vertalen. Leroy schreef met Gus van Sant de film Elephant. Ned.3, 19.33-20.55u.

De Troebabroers. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.10-22.40u.

FILM

Rama dama (Josef Vilsmaier, 1990, Duitsl.). Jonge Duitse (Dana Vávrová; echtgenote van Comedian Harmonists-regisseur Vilsmaier) krijgt aan 't eind van WO II een relatie terwijl haar man aan het Oostfront is. Hij duikt weer op wanneer de oorlog voorbij is en het huis kapot gebombardeerd. De titel van dit degelijke drama met nauwkeurig tijdsbeeld is Beiers dialect voor ,,Räumen tun wir'' en refereert aan het gezamenlijke puinruimen. ZDF, 13.45-15.30u.

Any given Sunday (Oliver Stone, 1999, VS). Spierballencinema in Stone-stijl, met macho Al Pacino als gepokte en gemazelde footballcoach in de ondoorzichtige mallemolen van de profsport. 140 afmattende filmminuten, inclusief machinegeweermontage, gejakker met de camera en decibellenrijke geluidsband. Veronica, 20.40-23.30u., met reclame.

Taxi driver (Martin Scorsese, 1976, VS). Doodeenzame New Yorkse Vietnam-veteraan en nachttaxichauffeur (Robert De Niro) werpt zich op als verlosser van straathoertje (Jodie Foster), met alle gevolgen van dien. Even deprimerend als filmisch geniaal grotestadsdrama heeft prachtscript van Paul Schrader en bloedbespatte finale. Yorin, 23.25-1.25u.

Sunday (Jonathan Nossiter, 1997, VS). Kleine, subliem gespeelde acteursfilm waarin berooide en dakloze zakenman (Poirot-vertolker David Suchet) door werkloze actrice (Lisa Harrow) voor een bekende regisseur wordt aangezien. Hij laat haar in de waan en er bloeit iets moois in de scheuren van trottoir en plaveisel. Ned.3, 0.02-1.30u.

Thunder Rock (Roy Boulting, Groot-Brittannië, 1942). Gedesillusioneerde antifascist (Michael Redgrave) heeft zich teruggetrokken op een vuurtoren in het Noord-Amerikaanse Great Lakes District en voert daar gesprekken met de geesten van verdronken Europese immigranten. Subtiel en metafysisch geladen drama met bijrolletje voor James Mason. Morgen, BBC2, 14.35-16.30u.

RADIO

De andere wereld van zondagmorgen. Onder meer een verslag uit Mumbai (Bombay) in India waar het vierde World Social Forum werd gehouden, dat door zo'n 100.000 andersglobalisten werd bezocht. Meer dan de helft van de 16 miljoen bewoners woont in sloppen of op straat. Ook professor Jan Bremmer over zijn onderzoek naar Palestijnen die zichzelf opblazen. Radio 1, 7.07-8.00u.

OVT. In het eerste uur aandacht voor het 150-jarig bestaan van het KNMI en de geschiedenis van de weervoorspelling. In het tweede uur het eerste deel van een serie over Surinaamse verpleegsters die na de oorlog naar Nederland kwamen. Radio 1, 10.04-12.00u.

Opium. Gespek met acteur Titus Muizelaar die bij Het Toneelhuis in Antwerpen het stuk Licht Ongemakkelijk regisseert. Verder kunstenaar Berend Strik en adjunct-directeur Anneke Hogestijn van het Concertgebouw in Amsterdam. Radio 1, 19.04-20.00u.

Uit het nieuws. Gesprek met de burgemeester van Enschede, Jan Mans, die nog dagelijks bezig is met de nasleep van de vuurwerkramp in zijn stad, inmiddels bijna vier jaar geleden. Radio 1, 21.04-22.00u.

Supplement: Een avond met Jon Hassell. Muzikaal portret van de trompettist Jon Hassell, bekend van de evergreen When you wish upon a star en hiphopcompositie Voiceprint. Oorspronkelijk jazzmusicus, werd hij vooral bekend door de samenwerking met o.m. de Talking Heads en Brian Eno, die hem de status van popster bezorgde. Radio 4, 21.30-24.00u.