Surceance voor filmbedrijf

De rechtbank in Amsterdam heeft het noodlijdende filmbedrijf First Floor Features surseance van betaling verleend. Zodoende kan filmproducent Laurens Geels de schulden voldoen die hij met dat bedrijf en met First Floor Films heeft gemaakt.

Dat heeft Paul Schaink, die als bewindvoerder is aangesteld, bevestigd. Schaink wil ,,in dit stadium'' nog niet zeggen wat het totale bedrag van de schulden is die Geels heeft.

Hij zegt wel dat de producent van films als Flodder, De Noorderlingen, Oscar-winnaar Karakter en Lang leve de koningin, hem heeft toegegeven dat hij met geld van de door hem opgezette commanditaire vennootschappen oude schulden heeft afgelost. ,,Hij heeft oude gaten gevuld met nieuw geld.''

Voor drie films van First Floor waren drie commanditaire vennootschappen (cv's) opgericht: Cinepartner I en II en Hoog Rendement. Met deze cv's konden filmproducenten de afgelopen vijf jaar particuliere beleggers proberen te interesseren voor investeringen in filmproducties, met een flinke steun in de rug van de overheid die deze particuliere investeerders, de commandieten, belastingvoordeel bood. In totaal is voor de drie cv's 22,4 miljoen euro `opgehaald'.

Alleen de film Resistance is met cv-geld ook daadwerkelijk gemaakt. De film kwam deze zomer uit en was een kostbare flop. De productie en opnamen van de andere twee films zijn uitgesteld. Schaink kan niet zeggen of deze films ooit zullen worden geproduceerd en of de beleggers dus ooit de hun voorgespiegelde rendementen mogen verwachten.

Een woordvoerder van de banken die deze cv's hebben beheerd zei in oktober: ,,In alledrie de potten is geld gestort. Nu wordt nog uitgezocht hoe het geld is aangewend.'' Het lijkt er nu dus op dat (een deel van) dat geld is aangewend voor andere zaken.

Het onderzoek van de accountant, dat toen werd ingesteld, is nog altijd niet afgerond. Volgens een woordvoerder van de banken zit de bedrijfsvoering van Geels vooral fiscaal ingewikkeld in elkaar. Ook de Autoriteit Financiële Markten doet onderzoek naar de handel en wandel van Geels bij First Floor.