Schaatsers toertocht gewond

Ongeveer zeventig Nederlandse toerschaatsers zijn gisteren gewond geraakt bij valpartijen tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Bij de start van de tocht vroor het 22 graden.

,,Het is niet uitzonderlijk'', zei Aart Koopmans, voorzitter van de organiserende Stichting Winter Marathon (SWM) in Oostenrijk tegen het persbureau ANP. ,,In 1991 vroor het nog harder, min 27 graden. Toen waren de uitvalcijfers ongeveer hetzelfde.''

Alle deelnemers waren nadrukkelijk gewaarschuwd voor de bittere kou op de elf kilometer lange Weissensee, gelegen op bijna 1.000 meter hoogte tussen de Alpen en de Dolomieten in de provincie Karinthië. Koopmans: ,,Als de schaatsers dan toch zonder veel bescherming aan de tocht beginnen, is het hun eigen verantwoordelijkheid.'' Paul Lieven, leider van het medische team van SWM: ,,Ik heb mensen gezien die in een flinterdun broekje van start gingen.'' Een totaal verkleumde rijder meldde zich met een bevroren geslachtsdeel bij de medische post van de organisatie.

Van de 986 gestarte deelnemers zijn, volgens de organisatie, na onderzoek van het artsenteam veertien deelnemers doorverwezen naar de lokale ziekenhuizen in verband met kwetsuren die zij tijdens de toertocht van vijftig tot en met tweehonderd kilometer hebben opgelopen. Voor vandaag staat het open Nederlands kampioenschap op het programma. Volgende week zaterdag wordt de Alternatieve Elfstedentocht voor wedstrijdrijders over 200 kilometer verreden.