Pakistan levert experts niet uit

De Pakistaanse regering mag geen kerngeleerden uitleveren aan de Verenigde Staten of andere landen, die worden verdacht van de verkoop van nucleaire kennnis en technologie.

Een rechtbank in Rawalpindi heeft dat gisteren bepaald in een zaak die was aangespannen door de familieleden van vier mederwerkers van Khan Research Laboratories die zijn opgepakt in het onderzoek naar de verkoop van nucleaire technologie aan onder andere Iran en Libië.

De Pakistaanse president Pervez Musharraf zei gisteren in het Zwitserse Davos, waar hij deelneemt aan het World Economic Forum, dat wetenschappers in zijn land zeer waarschijnlijk informatie over nucleaire wapens hebben verkocht aan buitenlanders. Hij ontkende dat daarbij Pakistaanse overheidsorganen of militaire instanties betrokken waren.

De uitlatingen van Musharraf bevestigen de eerdere verklaringen van Islamabad dat er `mogelijk' nucleaire geheimen zouden zijn verspreid. Musharraf zei dat er nu een uitgebreid onderzoek is begonnen naar de verkoop van kerntechnologie aan onder meer Iran en Libië.

De Pakistaanse president zei in Davos verder dat hij er nog steeds van uitgaat dat de Osama bin Laden, de voortvluchtige leider van het terreurnetwerk Al-Qaeda, zich ergens schuilhoudt in het onherbergzame grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan. ,,We weten niet waar hij zit'', aldus Musharraf. Maar als hij zelf zou moeten vluchten, dan zou hij het Pakistaans-Afghaanse grensregio kiezen, want dat beschouwt hij als de veiligste plek om je te verbergen. Hij verwees daarbij naar de ervaring die hij als commando van het Pakistaanse leger in die contreien had opgedaan.

Musharraf beklemtoonde dat het Pakistaanse leger bij de opsporing van Osama bin Laden en leden van het Al-Qaeda-terreurnetwerk langs de grens met Afghanistan nauw samenwerkt met het speciale eenheden van het Amerikaanse leger en van de door de NAVO geleide ISAF-troepen in Afghanistan. Dankzij die samenwerking waren alleen al in Pakistan meer dan zeshonderd aanhangers van Al-Qaeda zijn gearresteerd, zei Musharraf.