Op zevenmijlslaarzen naar de oplossing

De VARA begint vanavond, alweer voor de derde keer, met een nieuwe serie van acht afleveringen Ernstige Delicten waarin het werk van de gelijknamige afdeling van een politiebureau centraal staat. Per aflevering wordt een bijzondere misdaad behandeld. Tussen de afleveringen loopt de persoonlijke verhaallijn van rechercheur Thom Gulikers, gespeeld door Han Oldigs. Gulikers is omstreden omdat hij een dubieuze rol heeft gespeeld in een infiltratieactie bij een overval op een geldtransport. De oplossing van deze zaak krijgt in het laatste deel zijn beslag.

Vanavond speurt het team naar de dader van de moord op een Marokkaans meisje. Ze had een relatie met de Nederlandse jongen Nico en eerwraak behoort tot de mogelijke motieven. Om de zaken te kunnen oplossen worden niet alleen klassieke recherchemethoden gebruikt, maar speelt ook de zogeheten daderprofilering een belangrijke rol. We horen de nieuwe `profiler' Iris Hooft (gespeeld door Saskia Temming en opvolgster van Janni Goslinga) hardop denken en deduceren dat de mogelijke dader ,,tussen de zesendertig en vijftig jaar is, alleen woont en over eigen vervoer beschikt''. Hoe ze zo snel die informatie heeft verkregen moeten we maar raden. Ook de snelheid waarmee de wurger wordt opgespoord heeft weinig met de realiteit te maken. Precies hetzelfde euvel waaraan de oude reeksen ook mank gingen.

Eindredacteur Robert Kievit maakte – evenals de vorige series – samen met Vivian Pieters de serie naar het idee van vier scenarioschrijvers. Dat de makers sterk naar voorbeelden uit het dagelijkse leven hebben gekeken blijkt uit moorden in obscure sektes, doden bij een geldtransport, steniging en serieverkrachtingen. Zij geven wel op de aftiteling aan dat overeenkomsten met bestaande personen of situaties op louter toeval berusten.

Zoals we nog van de oude afleveringen weten hebben patholoog-anatoom en DNA-onderzoek een aanzienlijke invloed. We horen een teamlid opmerken dat het gevonden DNA en dat van de verdachte ,,niet matchen''. De dialogen zijn schokkerig en weinig naturel terwijl de begeleidende muziek van Henny Vrienten een alleszins acceptabel niveau bereikt.

Hoewel Ernstige Delicten een vervolg is op de ook al niet sterke series Unit 13 en De geheime dienst vergelijk je de afleveringen onwillekeurig toch met Britse producties als Inspector Morse en A touch of Frost. Afgezien van wat sfeerrijke buitenopnames, pittoreske beekjes en stadsgezichten kan het daar niet aan tippen en blijft de geur van een amateuristische vertelling in de neusgaten hangen. Misschien moet de VARA maar échte professionals inhuren.

Ernstige Delicten, VARA, 20.07-21.03u.

    • Markus Meulmeester