Oordopjes?

Doelman Jan Moons van Racing Genk had vorig weekeinde tegen Club Brugge via een oordop contact met z'n coach. De Belgische voetbalbond en de FIFA gaan onderzoeken of sprake is van competitievervalsing. Is gebruik van het `oortje' vals spel?

Sef Vergoossen, Nederlandse trainer van Racing Genk: ,,Het is geen vals spel. Wij doen niets wat andere clubs niet mogen. De tegenstander kan ook gebruik maken van oortjes. We hebben de regels er op nagekeken en nergens staat dat het niet mag. Het is moeilijk je spelers te bereiken in een lawaaiig stadion. We hebben gewerkt met een walkietalkie in het tasje van de keeper, maar dan moet je steeds een teken geven. Aan het oortje hebben we wel wat gehad tegen Brugge. We gebruiken het weer tegen Charleroi (vandaag, red.). Zo kun je iemand in het veld een boodschap laten overbrengen aan andere spelers. Niet tijdens het spel, maar op dode momenten. Veldspelers met een oortje is een volgende stap.''

Jan Moons, doelman Racing Genk in dagblad De Morgen: ,,De technische staf was al een tijdje aan het zoeken om een manier te vinden om de spelers beter te coachen. In het kolkende stadion gingen de richtlijnen van onze trainer soms de mist in. Het is niet dat er tegen mij wordt gezegd dat ik naar links of rechts moet duiken. De bedoeling is dat ik de richtlijnen naar de spelers overdraag en dat het team daardoor beter gaat spelen.''

Silvio Diliberto, oud-profvoetballer en kicker van American Football-club Amsterdam Admirals: ,,Competitievervalsing? Onzin! Ik zie zo'n oortje bij het voetbal niet als een voordeel. Tijdens een actie heb je er weinig aan, want je kunt niet snel reageren op een aanwijzing. En het is de vraag of je het wel verstaat in een rumoerig stadion. In het American football geeft de coach alleen bij een spelhervatting iets door aan de quarterback (spelverdeler, red.). Die heeft een ontvangertje. Voor een keeper in het voetbal is het alleen nuttig als het spel dood ligt. Niet bij een corner of vrije trap. Hij gaat er niet beter van keepen en geschreeuw via een oortje kan afleiden. En wat gebeurt er als de keeper in een luchtduel met een lange spits een klap tegen zijn oortje krijgt?''

Henk Jacobs, directeur van Jacobs Breda Electronics, leverancier van communicatiemiddelen voor de sport: ,,De oortjes lopen uit in de vorm van een soort schelp en kunnen niet naar binnenslaan. Ze zijn veilig. Wij leveren aan de meeste Europese wielerploegen. De wedstrijden zijn er tactischer en mooier door geworden. En het is veiliger, want de ploegwagen hoeft niet meer het peloton in te rijden. Voor het voetbal zie ik in eerste instantie een toepassing voor arbiters. De vierde man op de tribune kan de scheidsrechter wijzen op verkeerde beslissingen. Zo voorkom je agressie in het stadion.''

Marc Lammers, coach Nederlandse vrouwenhockeyploeg: ,,Tijdens het WK van 2002 hadden zes speelsters en de keeper een oordopje. Dat was voor het tactisch neerzetten van de ploeg bij strafcorners. Daarvóór deden we dat met tekens, maar die begonnen de tegenstanders te ontleden. Communicatiemiddelen leveren tijdwinst op en minder stilstaande situaties. Ik heb weinig klachten gehoord, behalve van de Australische coach. Die zei dat ik `robotten' maakte van mijn speelsters. Het gevaar bestaat dat een dominante coach zich te veel met de spelers bemoeit. Maar ik gaf alleen aanwijzingen bij corners. De internationale hockeyfederatie heeft het oordopje afgekeurd omdat andere landen niet aan die middelen zouden kunnen komen. Onzin.''

Patrick Lodewijks, doelman Feyenoord: ,,Flauw dat ze het oordopje verbieden bij hockey. Het gebeurt bij wielrennen en American football allang. Een verbod bij voetbal zou overdreven zijn. Wat is eigenlijk de meerwaarde van een oordopje in het voetbal? Het is voor een coach moeilijk de spelers te bereiken in een druk stadion, maar een keeper met een oordopje moet de aanwijzingen van de coach ook weer doorgeven. Ik kan soms mijn medespelers op een afstand van tien meter niet eens mondeling waarschuwen. En er is het gevaar dat spelers te veel informatie krijgen van hun coach.''

    • Pieter de Vries