Onderzoek naar anti-depressiva

De Europese Commissie werkt aan een verordening om fabrikanten meer onderzoek te laten doen naar de effecten van geneesmiddelen voor kinderen. Dat heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid) gisteren geschreven in antwoord op vragen van Tweede-Kamerlid Kant (SP). Aanleiding was de vraag of Nederland een verbod moet afkondigen tegen het voorschrijven van moderne antidepressiva voor kinderen onder de 18 jaar. De Britten doen dit omdat uit studies een toename van suïcidaal gedrag zou blijken bij kinderen. Op dit moment onderzoekt het Comité voor Farmaceutische Specialiteiten deze medicijnen. Hoogervorst wacht de uitkomsten hiervan af. Overigens wijst het College ter beoordeling van geneesmiddelen er op zijn website wel op dat deze nieuwe generatie antidepressiva (SSRI's) niet zijn geregistreerd voor de toepassing bij kinderen.