Nieuwjaarsconcert 2004

Even traditioneel als het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker is het prevelementje van de dirigent, voor hij begint aan het slotnummer, de wals An der schönen blauen Donau. Op zulke dagen waarop iedereen thuis zit, bereik je via de tv de halve wereld. De zwakke paus pakte met Kerstmis in Rome opnieuw zijn kans en drong krachtig aan op een nieuwe wereldorde en een hervorming van de Verenigde Naties.

Dirigent Riccardo Muti maakte dit jaar in Wenen een pover gebruik van de unieke mogelijkheid om iets van enig belang te zeggen. Hij sprak over ,,een wereld vol conflicten waarin de Strauss-cultuur van Wenen en Oostenrijk gevoelens van verdriet en vreugde brengt, in China, Rusland, de VS, Zuid-Amerika etc. etc., met hoop voor ons leven, onze kinderen en onze wereld. Straussmuziek brengt vrede in de wereld. Prosit! Neujahr!!''

Dirigeren doet Muti beter, maar komt de vrede dichterbij met het meeklappen van de Radetzky-Marsch?

(2 cd) (DG 474 900-2)

    • Kasper Jansen