Manager Parmalat dood na sprong

Een manager van het zuivelconcern Parmalat heeft gisteren een dodelijke sprong van een brug gemaakt in de buurt van de Noord-Italiaanse stad Parma. Volgens de politie was het zelfmoord. Het gaat om Alessandro Bassi (32), een naaste medewerker van Fausto Tonna, de financieel directeur die vastzit wegens de miljardenfraude bij Parmalat.

Bassi laat een vrouw en twee kinderen achter. De manager zou geen verdachte zijn geweest in het boekhoudschandaal. Hij is door justitie wel ondervraagd en had mogelijk moeten getuigen tegen onder anderen Tonna en diens opvolger Luciano del Soldato. Tonna en Del Soldato worden beschouwd als het brein achter het fraudeweb dat was gesponnen om verliezen en schulden bij Parmalat te verbergen.

Er zijn momenteel elf mensen gearresteerd in verband met Parmalat. Daarnaast verdenkt de Italiaanse justitie nog eens 25 mensen van betrokkenheid bij het waarschijnlijk grootste fraudeschandaal ooit in het internationale bedrijfsleven.

Het accountantskantoor Deloitte & Touche heeft jarenlang een veel te rooskleurig beeld gegeven van de financiële positie van de wankelende zuivelmultinational. In de jaren 2000 tot en met 2002 zou Deloitte Parmalat jaarlijks bijna een miljard euro te rijk hebben gerekend.

Dit zegt de gezaghebbende Italiaanse hoogleraar bedrijfseconomie Marco Vitale in een gesprek met NRC Handelsblad. Hij onderbouwt zijn stelling met vertrouwelijke cijfers betreffende de reële balans van Parmalat die de huidige crisismanager Enrico Bondi heeft opgesteld. Vitale kreeg deze cijfers onlangs persoonlijk van Bondi.

Voor het jaar 2000 certificeerde Deloitte & Touche de Parmalatboekhouding met een positief resultaat van 544 miljoen euro; crisismanager Bondi komt na herberekening op een negatief resultaat van 409 miljoen euro. Een jaar later, in 2001, komt Deloitte & Touche op 601 miljoen euro positief terwijl crisismanager Bondi zegt dat het concern een verlies boekte van 451 miljoen. In 2002 komt Deloitte uit op een plus van 615 miljoen euro en Bondi op een verlies van 377 miljoen euro.

PARMALAT pagina 24