Malloterige sketches in zuurstokkleur

Het kwieke openingsmuziekje is van Robin Hood en de woonwagen doet denken aan Pipo de Clown. Maar dit is De Troebabroers – een zesdelig ,,luchtig in elkaar geplakt middeleeuws magazine'' van Arjan Ederveen en Alex Klaasen, dat vanaf zondagavond te zien is bij de VPRO. Als twee troubadours met pagehoofdjes en pastelkleurige maillots reizen ze, net als Pipo en Mammaloe, recht door zon en regen langs de wijde wereldwegen. Of, om het in hun eigen woorden te zeggen: ,,We reizen door de velden, ja, we trekken heel wat af.''

Met die titel en dat dubbelzinnige tekstje maakt het nieuwe duo al min of meer duidelijk welk soort melige malligheid in deze serie te verwachten valt. Hier heerst het kinderlijke plezier van zelfgemaakte toneelstukjes met zelfgemaakte attributen, dat Ederveen eerder liet zien in successeries als Theo en Thea en Kreatief met kurk. De plaats van Tosca Niterink wordt nu ingenomen door Alex Klaasen, het parodiërende multitalent van het theaterduo Klaasen & Sandifort. Hij lijkt zich zonder moeite thuis te voelen in deze dwaze sfeer van zuurstokkleurtjes en opzettelijke onbeholpenheid, in de stijlvaste vormgeving van regisseur Pieter Kramer.

Bepalend voor die stijl is bijvoorbeeld het feit, dat er helemaal niets echt authentiek is. Tijdens de interieuropnamen zien we de woonwagen als een gammel decortje in een tv-studio met camera's staan, terwijl de vloer kunstmatig tot schudden wordt gebracht. Als de gast van de week binnenkomt, zien we hem toch nog even in de projectie door het raam staan – alsof dat eerder opgenomen beeld net niet op tijd is weggeschakeld. En als Arjan Ederveen even de rol van een hoogopschoren historicus met stoffige elleboogstukken op zich gaat nemen, is eerst zichtbaar hoe hij zich verkleedt. Bij een schoolbord houdt hij vervolgens een geschiedkundige verhandeling over het poepgaatje van een oude koning.

In elke aflevering pikken Ederveen en Klaasen (alias Rombout van Vooren en Reebout van Achteren) een prominente gast op, die zich in moeilijkheden bevindt. De eerste is de meisjeshartenbreker Xander de Buisonjé, die zich voordoet als prins Glinsterbil. In zijn guitige tuniekje lijkt hij een beetje op Rob de Nijs in Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? – en het liedje dat hij zingt, roept eveneens echo's van die serie op. Zoals alles in De Troebabroers ergens naar knipoogt, en toch nieuw is. De komende weken doen ook Boudewijn de Groot, Willeke Alberti, Albert Verlinde, Antonie Kamerling en Twarres zich als middeleeuwse malloten voor.

De Troebabroers, VPRO, Ned.3, 22.10-22.40u.