Landzaat lichtpuntje bij gezapig AZ

AZ-trainer Co Adriaanse becijferde deze week dat zijn ploeg in de tweede seizoenshelft nog 24 punten, ofwel acht zeges, nodig heeft om Europees voetbal te halen. Het bereiken van dat beoogde doel zou voor het eerst zijn sinds de succesrijke periode van begin jaren tachtig, toen de Alkmaarse ploeg als laatste team de hegemonie van Ajax, Feyenoord en PSV doorbrak. Maar in de eerste beste thuiswedstrijd na de winterstop kwam AZ gisteravond geen stap dichter bij Europees voetbal. De Noord-Hollanders verloren thuis verrassend van het laaggeklasseerde ADO Den Haag dat goede zaken deed in de strijd tegen de degradatie.

Adriaanse had het na een paar minuten al gezien. Dit was niet de wedstrijd waarin zijn spelers zich van hun beste kant zouden tonen. Plichtmatig werd de bal rondgespeeld. Soms met aardig combinatievoetbal, maar het heilige vuur ontbrak bij de revelatie van dit seizoen. ADO Den Haag, dat vecht voor lijfsbehoud in de eredivisie, speelde compact vanuit de defensie, had talent Ferrie Bodde centraal achterin opgesteld en dook enkele keren via de snelle Romeo Castelen gevaarlijk op voor het vijandelijke doel. De winnende treffer kwam van de schoen van AZ-speler Jan Kromkamp, die de bal in eigen doel schoot. Ondanks de aanwezigheid van vijf spitsen kwam AZ deze klap in de slotfase niet meer te boven.

Voor Adriaanse staat het huidige seizoen in het teken van zijn rehabilitatie, nadat hij als trainer van Ajax was ontslagen. Volgens hem is pas echt sprake van eerherstel als AZ aan het einde van het seizoen zich heeft gekwalificeerd voor een Europa-Cuptoernooi. In de eerste vier wedstrijden na de winterstop wil hij negen punten halen.

In zijn gezapig spelend elftal zag Adriaanse gisteravond één lichtpuntje: nieuwkomer Denny Landzaat was in zijn ogen de beste speler van AZ. Inderdaad zorgde de 27-jarige profvoetballer uit Purmerend voor diepgang op het middenveld, maar hij was ongelukkig in de afwerking. De laatste maanden voor de winterstop was Landzaat ongemotiveerd, omdat zijn vorige club Willem II niet wilde meewerken aan een overgang naar Ajax en Feyenoord.

De overstap naar AZ moet voor hem als een bevrijding werken. Hij heeft nog weinig getraind in Alkmaar. Adriaanse verwacht dat hij Landzaat beter kan maken. Met Kromkamp, Meerdink en Mans in de gelederen – zij kunnen allemaal op de plek van Landzaat spelen – is het wel opmerkelijk dat Adriaanse en manager Martin van Geel de gewezen international hebben aangetrokken. Ze hebben alledrie een verleden bij Willem II en kennen elkaar door en door.

Voor AZ-voorzitter Dirk Scheringa is dit seizoen vooral bedoeld als een overgangsjaar. Een half jaar geleden wilde hij de stekker nog uit de club trekken, vervolgens moesten spelers een groot deel van hun salaris inleveren en nu is er dus toch weer geld voor versterkingen.

Ondertussen blijven Scheringa en AZ (Vastgoed) gewoon doorgaan met het uitvoeren van hun plannen voor de toekomst. Er ligt inmiddels een alternatief plan in de la voor het geval de Raad van State op 24 februari in hoger beroep beslist dat het nieuwe stadion KooimeerPlaza niet voor een deel uit winkels mag bestaan. Dat is de wens van de middenstand in Alkmaar die concurrentievervalsing vreest. De rechtbank gaf de ondernemers gelijk en de bouwvergunning is opgeschort. Mocht de Raad van State zich hieraan conformeren, dan worden de winkels vervangen door een bowlingbaan, een bioscoop, een sportschool en casino-achtige faciliteiten.

ADO Den Haag, dat eveneens wacht op een nieuw onderkomen, contracteerde in de winterstop de Spaanse verdediger Alberto Saavreda, middenvelder Tarik Oulida en spits Regillio Simons. Al eerder werden verdediger Youssef el Akchaoui en Cedric van der Gun aan de selectie toegevoegd.

En nu is ADO Den Haag ook nagenoeg rond met de Japanse international Kazuyuki Toda. Hij staat onder contract bij Shimizu S-Puls uit de J-League en werd in het eerste deel van dit seizoen verhuurd aan Tottenham Hotspur. Ook ADO wil een huurovereenkomst voor de verdedigende middenvelder afsluiten. Toda speelde op het WK 2002 alle duels van het Japanse elftal en viel op door zijn rode haardos.

Het gerucht dat ADO ook interesse heeft in doelman Harald Wapenaar berust volgens trainer Lex Schoenmaker op een misverstand. ,,Dat verhaal is in de wereld gekomen omdat onze keeperstrainer René Stam hem goed kent.'' Wapenaar, de voormalige keeper van FC Utrecht, staat onder contract bij het Engelse Portsmouth, maar moet daar genoegen nemen met een reserverol.

Ondertussen dijt de selectie van ADO aardig uit. Een ontwikkeling die de inmiddels vertrokken trainer Rinus Israel juist probeerde te voorkomen. ADO wil kennelijk investeren om niet af te dalen naar de eerste divisie. ,,Maar we geven geen cent uit die we niet hebben'', zegt vice-voorzitter John van Ringelenstein.

AZ 0

ADO Den Haag 1

Ruststand 0-0. 59. Kromkamp 0-1 (eigen doel). Schds: Wiedemeijer. Tsch: 7.069. Gele kaarten: Landzaat (AZ); Van der Leegte, Bodde en El Akchaoui (ADO Den Haag)

    • Erik Oudshoorn