`Kernwapen Libië was serieuze optie'

Libië heeft inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen tekeningen van een kernwapen overhandigd. Ze vormen volgens de inspecteurs de meest concrete aanwijzing dat het Libië menens was bij de ontwikkeling van zulke wapens.

,,Onze inspecteurs zijn tekeningen getoond die de Libiërs in bezit hadden'', aldus woordvoerder Mark Gwozdecky van het atoomenergieagentschap. ,,We hebben de tekeningen verzegeld en veiliggesteld.''

Gevraagd naar het belang van de tekeningen zei een betrokken diplomaat: ,,Het is de eerste keer dat iemand heeft bevestigd''dat Libië de intentie had zulke wapens te ontwikkelen.

De IAEA-inspecteurs zijn in Libië, samen met een apart team van Amerikaanse en Britse wapenexperts, om inventariserend onderzoek te doen naar het wapenprogramma van de Noord-Afrikaanse staat. Het maakt onderdeel uit van het opruimen van massavernietigingswapens die Libië vorige maand erkende te bezitten.

De diplomaat, die op de hoogte is van de werkzaamheden van de IAEA-experts in Libië, zei dat op de tekeningen geen compleet wapensysteem stond zoals een kernraket, maar een onderdeel toonden dat veel weghad van een kernkop. Hij zei dat leden van het gezamenlijke Amerikaans-Britse team de tekeningen binnenkort uit Libië zullen meenemen om ze op hun thuisbases nader te analyseren.

Een van de Weense experts die in Libië was zei dat de tekeningen niet gemaakt waren door Libische wetenschappers, maar uit het buitenland kwamen. In dit verband is recentelijk de naam van Pakistan gevallen. De Pakistaanse president Musharraf bevestigde gisteren, tijdens een bijeenkomst in Davos, eerdere berichten dat Pakistaanse kerngeleerden in het verleden waarschijnlijk informatie over kernwapens hebben verkocht aan onder andere Iran en Libië.