Kazaa mag industrie vervolgen

Kazaa, het populaire uitruil-programma op internet, mag platenmaatschappijen die het programma hebben gebruikt om downloaders op internet in de gaten te houden, juridisch vervolgen. Een Amerikaanse rechter heeft die toestemming verleend, meldde de Los Angeles Times gisteren.

Sharman Networks, eigenaar van het oorsponkelijk Nederlandse Kazaa, was in de Verenigde Staten naar de rechter gestapt, omdat platenmaatschappijen met hun muzieklabels volgens het bedrijf zonder licenties gebruikmaken van Kazaa-versies, ten einde zo het downloadgedrag van gebruikers te volgen.

Bovendien verdenkt Sharman platenmaatschappijen ervan nepbestanden over het netwerk te hebben verspreid om zo het uitwisselen van muziek te ontmoedigen.

In zijn uitspraak kwam de rechter vorige week in Los Angeles tot het oordeel dat Sharman door mag gaan met zijn gerechtelijke stappen tegen deze muziekproducenten.

Net als in de VS ageert de platenindustrie in Nederland op haar beurt al jaren tegen Kazaa. Begin 2002 werd door haar toedoen verspreiding van het programma weliswaar verboden, maar die uitspraak werd in maart 2001 door het gerechtshof in Amsterdam herroepen en eind vorig jaar door de Hoge Raad bevestigd.

Directeur T. Kuik van de Stichting Brein, die zich bezighoudt met het bestrijden van online- en offline piraterij, meent dat de strijd rond Kazaa in Nederland nog niet is gestreden. Ook wil de stichting naar Amerikaans voorbeeld individuele aanbieders die op grote schaal films en muziek via Kazaa aanbieden, op haar beurt gaan vervolgen. In de VS heeft dat al geleid tot een afname van het aantal downloads.

Een woordvoerster van auteursrechtenorganisatie Buma-Stemra sluit een nieuwe gang naar de rechter niet uit, maar concrete plannen daarvoor bestaan er op dit moment niet. ,,We wachten eerst de ontwikkelingen in de Verenigde Staten af'', aldus de zegsvrouw.