`Kans besmette kip uit Thailand is zeer gering'

De kans dat er besmet kippenvlees uit Thailand Nederland is binnengekomen is zeer gering. Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw verklaarde gisteravond dat er na 1 januari slechts één lading kippenvlees naar Nederland was gekomen.

Gisterochtend verbood de Europese Commissie tot nader order de invoer van kippenvlees uit Thailand, nadat daar twee kinderen waren getroffen door de zeer gevaarlijke vogelgriep. Ook een 56-jarige man lijkt hieraan te zijn bezweken.

Volgens het Nederlandse Productschap Vee, Vlees en Eieren bevatte de laatste lading die Nederland op 8 januari binnenkwam vlees van kippen, die al zes tot zeven weken eerder waren geslacht. Naar wordt aangenomen was er toen nog geen sprake van de ziekte in Thailand. Het Productschap verzekerde gisteren overigens dat ook het eten van besmet kippenvlees of eieren van zieke kippen op zichzelf ongevaarlijk is.

Het ministerie van Landbouw heeft inmiddels contact opgenomen met de reizigersbranche en reisorganisaties verzocht reizigers uit Thailand tot voorzichtigheid te manen. De woordvoerster zei dat met name wordt verzocht er goed op te letten dat ze geen resten kippenmest onder hun schoenen meenemen na een bezoek aan bij voorbeeld een boerderij. Het gaat slechs om een advies van het ministerie. Op Schiphol worden reizigers uit Thailand vooralsnog niet speciaal gecontroleerd.

Nederland importeert slechts betrekkelijk weinig kip uit Thailand. In 2002 ging het om 24.000 ton. Het kippenvlees uit Thailand wordt in Nederland vooral gebruikt voor kipnuggets en kipburgers. Verse kip daarentegen komt uit Nederland zelf.

Behalve in Thailand is de vogelgriep inmiddels ook in Cambodja uitgebroken. Eerder waren Zuid-Korea, Japan en Vietnam er al door getroffen. Deskundigen sluiten niet uit dat het virus ook China heeft bereikt, al hebben de Chinese autoriteiten dat niet bevestigd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bevreesd voor een mogelijke mutatie van het vogelgriepvirus. Daardoor zou er overdracht van mens op mens kunnen plaatshebben. Dat zou kunnen gebeuren als het vogelvirus in aanraking komt met een menselijk griepvirus.