Juffie

De wereld van het onderwijs bestaat uit vele werkelijkheden. In de rubriek Uit de school geklapt wordt de blik gericht op kleine maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: hoe worden docenten door hun leerlingen aangesproken?

`Ik ben respectvol naar leerlingen, dan moeten ze dat ook naar mij zijn'', zegt schei- en natuurkundelerares Paula van der Vaart (51 jaar). ``Ze moeten mevrouw en u tegen me zeggen.''

``Als leerlingen juf zeggen, vind ik het niet erg. Maar juffie, daar houd ik niet van'', zegt de 57-jarige Engels lerares Ans van der Hout.

Paula Van der Vaart: ``Tegen mij mogen ze dat wel zeggen. Het gaat allemaal om de toon waarop het gaat.''

Beide docenten zitten in de docentenkamer van brede scholengemeenschap IJsselcollege in Capelle aan de IJssel. Vlak voor de grote pauze komt een leerlinge de docentenkamer binnenstormen. ``Waarom vraag je niet even netjes of je binnen mag komen'', vraagt Ans van der Hout streng. ``Ik wil alleen maar even wat in een postvak van een docent gooien, mevrouw'', antwoordt de leerlinge. Van der Hout: ``De volgende keer vraag je even of je binnen mag komen.'' De leerlinge: ``Ja mevrouw.''

Volgens Ans van der Hout zeggen bijna alle leerlingen `mevrouw' of `meneer' tegen de leraren. De 28-jarige Mark Slootweg, leraar lichamelijke opvoeding, wordt meestal `meneer Slootweg' genoemd. ``Havo en vwo leerlingen doen dat bijna altijd. Bij vmbo leerlingen gebeurt het wel eens dat ze me met `je' aanspreken. Dan zeg ik: pardon? Dan weten ze meestal al wat ze fout doen. Je moet een scheiding tussen leerling en docent houden.''

Ans van der Hout: ``Ik sta midden tussen de leerlingen, maar sta er wel boven. Vorig jaar had ik er eentje die bleef maar `jou' en `jij' zeggen. Als ik zei dat ik dat niet wilde hebben, haalde hij gewoon zijn schouders op. Hij mocht niet meer bij mij in de klas. Vroeg hij: vind je het goed dat ik weer in je les kom? Nee, dat vind ik helemaal niet goed, antwoordde ik toen.''

Paula van der Vaart: ``Hier op school spreken leerlingen docenten niet aan bij de voornaam. Ik denk dat er weinig scholen zijn waar het gebeurt. Juf, dat zeggen wel veel leerlingen tegen me.''

Mark Slootweg: ``Bij mij noemde een meisje me eens papa, haha.''

Ans van der Hout: ``Leerlingen zeggen bij mij ook wel eens per ongeluk `ja mam' als ze druk aan het werk zijn. Ik hoorde ook eens een leerlinge naar haar buurvrouw fluisteren dat ik op haar oma leek. Skate je oma ook nog, vroeg ik toen. Toen schrokken ze wel even ja.''

Aan het einde van de grote pauze staan 5-havo leerlingen Dimitri en Claudia nog buiten. Eigenlijk moeten ze naar aardrijkskunde. Dimitri: ``Ik zeg meestal meneer, maar sommige docenten boeit het niet zoveel.''

Claudia: ``Meneer of mevrouw zeggen, hoort zo, dat gaat vanzelf. Maar het vorig jaar hadden we een Frans lerares die niet zo goed Nederlands kon. Dan zeiden we wel eens `héé, kom eens hier'''

    • David Haakman