IOC schorst zijn vice-voorzitter Kim voorlopig

Het Internationaal Olympisch Comité heeft zijn Zuid-Koreaanse vice-voorzitter Kim Un-yong voorlopig geschorst. Het IOC nam de maatregel in afwachting van de uitkomst van het justitieel onderzoek dat in Zuid-Korea tegen Kim loopt. Hij wordt beschuldigd van corruptie en fraude. Begin dit jaar trad hij als parlementslid af. Hij beëindigde zijn functie als voorzitter van de internationale taekwondofederatie. Behalve de Koreaanse justitie onderzoekt de ethische commissie van het IOC de beschuldigingen. Deze week belandde de door stress bevangen Kim in een ziekenhuis. Enkele uren voordat de politie hem zou arresteren kreeg de 72-jarige bestuurder last van duizelingen en hyperventilatie. Bij een inval in zijn huis vonden agenten een miljoen dollar in contanten. Kim zou voor 340 miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen van onbekenden die een zetel in het Koreaanse olympisch comité nastreven. Hij kreeg eerder van het IOC een ernstige berisping voor zijn rol in het omkoopschandaal rondom de Spelen van 2002 in Salt Lake City.