`I have a scream...'

,,Hoe spel je het woord nederlaag? Met een `y' een `r' of een `a'.'' Aldus begint The New York Times het quasi-komische debat over `The Scream from Dean', de oerkreet die de Democratische presidentskandidaat Howard Dean, ten overstaan van zijn fans ten gehore bracht na zijn onverwachte verlies tijdens de voorverkiezingen in Iowa.

Inmiddels zijn vier dagen verstreken, maar het Amerikaanse publiek en vooral de media raken er niet over uitgepraat. Zelfs de meest serieuze commentatoren zien in de schreeuw van Dean het einde van een veelbelovende politieke carrière. Immers, dit was een man die zijn beheersing had verloren. Dit was niet presidentieel.

Wat heeft de Democratische ex-gouverneur van Vermont nu precies gezegd? ,,We gaan niet alleen naar New Hampshire, we gaan naar South Carolina en Oklahoma en Arizona, en North Dakota en New Mexico, en we gaan naar Californië en Texas en New York. En we gaan naar South Dakota en Oregon en Washington en Michigan. En dan gaan we naar Washington, D.C. Om het Witte Huis terug te nemen. Yeaeeeaaaaah!''

Meer dan een halve minuut had het niet geduurd. En de 3.500 grotendeels jonge campagnemedewerkers die waren gekomen voor een woord van troost (Dean eindigde als derde) waren uitzinnig. Maar het had te luid en te onbeheerst geklonken. Maureen Dowd, columniste van The New York Times, haalt niet nader genoemde Democraten aan die zich na het zien van De Schreeuw opeens zorgen zouden hebben gemaakt over `het zwaaiende vingertje in de buurt van De Knop'.

De Schreeuw was goed voor meer grappen. Komiek David Letterman vergleek Dean met een voetbal-vader, The New York Post vroeg zich af of hij misschien leed aan een `God-complex' en menigeen debatteerde over de juist spellingwijze van De Schreeuw.

Het meeste plezier valt er te beleven op het internet. Dat ontfermde zich dankbaar over de oerkreet. Zo vallen daar tal van snel gefikste `I have a scream' hits te beluisteren, met klinkende namen als de `Dean Goes Nuts Remix', `Yeeaarrgghh!' en `Yeagh'.

Dean zelf likt zijn wonden. ,,Ik ben ook niet perfect'', zei hij in een televisieprogramma van ABC. Zijn vrouw wilde daar desgevraagd nog wel aan toevoegen dat ze het ook ,,oenig'' had gevonden.