Erotisch kicken op lekkere mannen is niets nieuws

Vol ongeloof keek ik de datum na. Maar Beatrijs Ritsema's erotisch kicken op lekkere mannen afdoen als slechts een modieuze meedoenerij verscheen echt op 17 januari 2004 in Opinie & Debat; niet een halve eeuw of langer geleden. Is het een man wervend benaderen pas iets van de laatste zes jaar?

Kom nou. Ik zie nog Ans Wortel, prachtig sexy uitgedost een lange kroeg doorlopen, onderweg naar ons tafeltje speelse klapjes uitdelend naar leuk uitziende jonge heren. Die dat duidelijk spannend vonden. Een paar dapperen kwamen zich bij ons presenteren, maar werden weggestuurd met een ,,nu even niet schat, ik wil praten''. Dat was wel zo'n 35 jaar geleden.

Wie zegt dat vrouwen jachtgedrag ,,schaamteloos'' is en ,,slechts tot wederzijdse minachting leidt'' ? Arme Beatrijs, je speelt het spel dus kennelijk niet goed. Maar maak alsjeblieft jouw falen niet tot norm. En namens wie trekt Ritsmena haar generaliserende conclusies?

Ik herken mezelf en vele andere vrouwen er in ieder geval nauwelijks in. We mogen minder constant, noch louter en alleen, lijfgericht gefascineerd zijn, maar wie zegt dat lijfelijk moois onmiddellijk weer hard ons bewustzijn uit schiet? En waarom geven steeds meer van ons de voorkeur aan een jongere man?

Ten slotte vind ik het buitengemeen triest en vrouwonvriendelijk dat kwezeltje Beatrijs als onze hoofdbezigheid ,,fietsen, lippenstift kopen of kletsen met een vriendin'' noemt.