Dronken olifanten

Alcoholgebruik kan dodelijk zijn, ook bij dieren. Vier wilde olifanten in het noord-oosten van India die op hol sloegen na het drinken van grote hoeveelden bier, hebben zichzelf per ongeluk geëlektrocuteerd.

De vier maakten deel uit van een groep van vijfentwintig olifanten in de Indiase deelstaat Meghalaya die een dorp binnenliepen. De bewoners sloegen op de vlucht, met achterlating van hun vers (uit rijst) gebrouwen bier. Olifanten houden van dit bier en sloegen het brouwsel naar hartelust achterover. Daarna sloegen zij op hol.

Toen de benevelde dieren een elektrciteitspaal zagen, begonnen zij die neer te halen. Vier van hen werden getroffen door de kabels en geëlektrocuteerd. Zij overleden onmiddellijk.

Olifanten-kenner Kushai Konwar Sharma zei in een reactie dat olifanten regelmatig bier drinken en dan vernielingen aanrichten. Half december vonden zes mensen de dood toen dronken olifanten een dorp in Assam platstampten. De afgelopen twee jaar hebben olifanten ten minste honderdtachtig mensen omgebracht in de deelstaten Assam en Meghalaya. Op hun beurt doden de bedreigde dorpelingen ook olifanten: meer dan tweehonderd in de afgelopen zes jaar. In Assam en Meghalaya leeft de helft van India's 10.000 olifanten.