Dik miljonair: toch een financieel plan?

U schrijft vaak dat het goed is om een plan te maken met doelen en wensen. Maar geldt dat ook als je geen doelen en wensen meer hebt, maar wel een goed vast inkomen van meer dan 100.000 euro netto per jaar? Kinderen en goede doelen profiteren daar voldoende van, terwijl ons vermogen op peil blijft.

Dat geld zit in een huis van 300.000 euro vrij van hypotheek, een zomerhuis van 200.000 euro, 100.000 euro aan aandelen, 100.000 euro aan obligaties; 100.000 euro aan groenfondsen plus nog een spaarrekening met 200.000 euro. We hebben geen hypotheek of andere schulden, en geen zin in een wereldreis of iets dergelijks. Van beleggen houden we niet. Kan het financiële plan dan uitblijven?

(W. van W.)

U vergeet de helft. Een financiële analyse gaat niet alleen over inkomen en vermogen, maar ook over de risico's die u beiden loopt. Hoeveel betalen uw erfgenamen bijvoorbeeld aan erfenisbelasting wanneer een van u beiden overlijdt? Hoeveel valt het inkomen van de langstlevende partner dan terug? Wie gaat de beleggingen beheren? Is het testament bijgewerkt? Enzovoort. Een risicoanalyse kan tot verrassende en soms pijnlijke conclusies leiden.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele