Digitenne slaat in Nederland bepaald nog niet aan

Mevrouw Klaaske de Jonge van de Consumentbond nomineert `Digitenne' als ,,het beste product van 2003'' (NRC Handelsblad, 30 december). Volgens mij doet de nominatie `miskleun van 2003' meer recht aan dit product. Digitenne is de Nederlandse fantasienaam voor een combinatie van `terrestrial digital video broadcasting' (DVB-T) en `terrestrial digital audio broadcasting' (DAB-T). Op termijn zullen de meeste aardse publiekrechtelijke radio- en televisiezenders in West-Europa overgaan op dit digitale systeem, en worden de analoge zenders stilgelegd. Het probleem met `onze' digitenne is (a) dat men ervoor gekozen heeft om de uitzendingen te versleutelen (`encryption'), en (b) dat er voor elk radio/televisietoestel een apart betaald abonnement moet worden afgesloten. In de ons omringende landen is dat allemaal niet het geval: je koopt een standaard (dus goedkoop) apparaat en je hebt ontvangst.

Geen wonder dat Digitenne in Nederland niet bepaald aanslaat. Ook voor het toerisme en de zakenreiziger is Digitenne een misser: op een Nederlandse camping kan een buitenlandse toerist met zijn digitale apparatuur niets ontvangen, en of de Nederlandse vrachtwagenchauffeur in Duitsland iets heeft aan zijn Digitenne-apparatuur is nog maar de vraag. Verder is het programma-aanbod van Digitenne zeer schraal (geen Arte, geen BBC, geen lokale zenders dus ook geen rampmeldingen).

Waarom Digitenne zo moeilijk en duur doet is mij een raadsel.

Uitzendrechten worden immers al door de analoge zenders betaald. Moet de nieuwe zendapparatuur soms uit de abonnementen worden gefinancierd? In het buitenland kan dat blijkbaar uit de lopende budgets voor onderhoud en vervanging.

    • Roelof J. Hoekstra