Bont op straat

Zelfs `vegetariërs' dragen soms weer echt bont, horen en zien Chantal Keizer (foto's) en Willy Bakker op straat. Nep of echt, dat is de kwestie.

Op het dragen van bont werd lange tijd negatief gereageerd, maar nu schijnt 't toch weer te mogen. Of is het eerder: lange tijd durfde men geen bont te dragen, maar nu kan het weer redelijk risicoloos. Bont is behoorlijk aanwezig op straat. We zagen vorig jaar de lammy coat al terug in het straatbeeld. Nu zien we naast de echte bontjassen ook veel details met bont, zoals voeringen, randen langs capuchons, kragen en sjaals.

Simone Kuipers uit Huizen draagt een sjaal van bonten pompons. ,,Nee joh, het is échte nep'', antwoordt Simone op de overbekende vraag. Simone zal overigens uit principe nooit echt bont kopen. ,,Er is zulk mooi nepbont te koop waarom zou ik dan echt bont kopen'', vraagt ze zich af.

Maar Marieke Quirijns uit Amsterdam draagt een echte, twee jaar gekocht in de uitverkoop bij een winkel in Amstelveen. ,,De jas is van écht konijnenbont, al vind ik dat best zielig en ben ik een echte dierenvriendin'', zegt ze. ,,Maar bont is gewoon lekker warm en ik ben nu eigenlijk op zoek naar een nieuwe.''

Bert Coster uit Velzen heeft vorig jaar een nertsjas gekocht in de PC Hooftstraat. ,,De kraag kon eraf geknoopt worden en dat is eigenlijk het enige wat ik van de hele jas draag'', zegt hij. ,,Bont is warm en het is weer hip.''

Het korte jasje van lamshuid afgezet met wolf heeft mevrouw Noltes uit Amsterdam bij Mody Mary in de PC Hooftstraat gekocht. ,,Het is lekker warm en ik hou gewoon van bont'', zegt ze. ,,Alleen qua schoenen ben ik erg vegetarisch want ik draag bijna nooit leren schoenen.''

Anouk Puper uit Amsterdam heeft nog nooit eerder bont gedragen. ,,Ik vind lange bontjassen over het algemeen heel truttig'', zegt ze. Deze jas kocht ze tijdens een bezoek aan Parijs. ,,Ik ben een sportief type en deze jas oogt door zijn lengte sportiever.''

Alle bontdragers reageren heel verdedigend op de vraag waarom ze bont dragen. `Ik draag ook leren schoenen' en `voor de rest ben ik vegetariër', waren veelgehoorde antwoorden. Bijna allemaal kwamen ze tot de slotsom dat het dragen van bont gewoon ,,een beetje dubbel'' is.