Athene

De eerste marathonloper in de geschiedenis, Pheidippides, arriveerde op 10 augustus 490 v. Chr. moegelopen in Athene en stierf. Laat dit de sporters die in augustus de olympische marathon lopen, niet afschrikken, want tussen 490 voor Christus en augustus 2004 liggen nogal wat verschillen.

Pheidippides werd na de overwinning op het Perzische leger bij de slag van Marathon in zijn eentje en in volle wapenrusting naar Athene gestuurd om de bevolking het nieuws te brengen. Het maakt nogal wat uit of je in volle wapenuitrusting of in de meest geavanceerde sportkledij de marathon loopt, en of je dit alléén of met z'n, pakweg, honderden doet. Ook de verzorging onderweg (toen niet, nu wel) is een punt van verschil. Zelfs de hitte van toen is niet te vergelijken met die van nu: Pheidippides zal zich in het zweet hebben gelopen, de atleten doen dat straks in het kwadraat.

Wat verder een groot verschil is met de eenzame loper van ver voor Christus, is de aanblik van Athene: de stad is in augustus omgeven van smog. Het is ook de maand waarin veel Atheners hun heil op de eilanden zoeken. Volgens de organisatie van de Spelen gebeurt dat straks ook, waardoor veel logeerruimte vrijkomt.

Maar naar verluidt verkiezen veel Atheners de hitte van augustus boven een eiland. Liever bijten zij in het stof dan in het zand. En liever tranen in de ogen van de smog, dan van verdriet omdat men er niet bij is.

Dit is de 21ste aflevering van een serie over de Olympische Spelen.