Asielzoekers Noord-Irak kunnen terug

Noord-Irak is volgens de regering weer ,,stabiel en relatief veilig'', zodat asielzoekers uit die regio kunnen terugkeren. Tot nu toe mochten asielzoekers uit dit deel van Irak in afwachting van een verbetering van de veiligheidssituatie in hun regio, in Nederland blijven. Nu daarin verandering is opgetreden, zo besliste de ministerraad gisteren, kunnen de circa 4000 asielaanvragen van merendeels Koerdische Irakezen in behandeling worden genomen. Minister Verdonk (Vreemdelingen Zaken en Integratie) moet hierover nog wel overleg voeren met de Tweede Kamer. Voor Centraal-Irak handhaaft de regering voorlopig het zogeheten besluit- en vertrekmoratorium, omdat de situatie daar ,,nog slecht is''. Dat geldt eveneens voor Liberia, waar de situatie ,, nog steeds zorgelijk en onvoorspelbaar'' is, aldus de regering.