Antonio Saura

De Spaanse schilder Antonio Saura (1930-1998) was zijn leven lang anti-klerikaal. De serie kruisigingen, die hij tussen 1956 en 1996 schilderde en waarvan nu een deel te zien is in Amstelveen, zijn dan ook niet religieus geïnspireerd. Mythisch misschien. Maar meer nog: existentialistisch.

,,In 1985, bereikt Saura een climax. Het beige, bruin, zwart, wit en grijs dat met grove toets op het doek is aangebracht, lijkt een verenpak. Met gespreide vingers en opengesperde mond is de gekruisigde verworden tot een angstig vogeltje. [...] hier is zeker geen sprake van een opofferingsgezinde, lijdzame godenzoon. Als de kruisigingen al iets met god te maken hebben dan is het in de vorm van een aanklacht.''

Edo Dijksterhuis, 17 januari 2004

Antonio Saura, Kruisigingen. T/m 18/4 in Cobra Museum, Amstelveen. Di t/m zo 11-17u. Inl. 020-547 5050, www.cobra-museum.nl