Televisie en radio voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage met rampenbestrijders, deskundigen en politici over de foutieve en misleidende etiketten op vaten met houtimpregneermiddelen. Deze vaten, waarvan een aantal die eind vorig jaar in de Noordzee belandde, zijn giftiger dan het ministerie zegt. De etiketten op de vaten en de inhoud blijken niet overeen te stemmen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Gesprek met het creatieve brein achter de musical The Lion King, de Amerikaanse regisseuse Julie Taymor. Voor de productie werd tot in Zuid-Afrika naar talent gespeurd. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. De resultaten van een enquête naar het geweld op scholen en een reportage over biovlees dat zonder keurmerk in de schappen van de supermarkt verdwijnt. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Timewatch: The secrets of Enzo Ferrari. De auto-ontwerper Enzo Ferrari manipuleerde zijn omgeving om zijn droom te realiseren. BBC2, 22.00-22.50u.

PRAATPROGRAMMA

Tv-show. Gesprek met de 60-jarige zangeres Diana Ross en met twee Engelse Calender Girls van middelbare leeftijd die om hun vriendin Angela Baker op te vrolijken (haar man overleed aan kanker) besloten met tien vrouwen uit het Engelse Yorkshire een blootkalender te maken. Ook maakt de Nederlandse zanger/pianist Julian Thomas zijn televisiedebuut. Ned.2, 21.20-22.30u.

Paul Rosenmöller en... Marco Borsato. Oud-politicus Paul Rosenmöller volgt zanger Marco Borsato in zijn werk als ambassadeur voor de hulporganisatie War Child. Ned.1, 22.43-23.07u.

KUNST

Het uur van de wolf: João Carlos Martins, de Pelé onder de pianisten. Over het leven van de Braziliaanse meesterpianist João Carlos Martins. In de jaren zestig werd deze Braziliaan, die net zo gepassioneerd van voetbal houdt als van muziek, gezien als de voornaamste Bach-vertolker naast Glenn Gould. Ned.3, 20.33-22.00u.

FILM

O Brother, Where Art Thou? (Joel & Ethan Coen, 2000, VS/Eng./Fr.). Postmodern sprookje van de gebroeders Coen is een in nostalgische okertinten gefilmde road movie over drie ontsnapte gevangenen, op zoek naar een schat in het diepe Zuiden van het Amerika van de jaren dertig. Film incorporeert allerlei mythes en feiten uit die tijd, maar biedt ook, met een knipoog naar de Odyssee, plaats aan Homerische figuren: de cycloop is een bijbelverkoper geworden, de sirenen doen de was aan de oever van de rivier. Licht, grappig en ondanks alles onpretentieus. Met George Clooney en John Turturro. VRT, 21.30-23.14u.

Internal affairs (Mike Figges, 1990, VS). Zie tv-vooraf. Net5, 22.00-0.05u.

Chasing Amy (Kevin Smith, 1997, VS). Babbelfilm waarin hechte vriendschap tussen striptekenaar Ben Affleck en diens lesbische collega Joey Lauren Adams onverwacht omslaat in heteroseksuele liefde. Canvas, 23.40-1.30u.

With Love, Lilya (Larisa Sadilova, 2003, Rusland). Vorig jaar in Rotterdam met Tiger Award bekroonde komedie over de relationele worstelingen van een alleenstaande plattelandsvrouw van 35 (Marina Zubanova). Tweede film van de om haar `vrouwelijk realisme' geprezen regisseuse van Happy Birthday. Ned.3, 23.45-1.25u.

The Candidate (Michael Ritchie, 1972, VS). Intelligent en authentiek ogend politiek drama over de luchtledigheid van politieke campagnes en de verleidelijkheid van macht. Idealistische advocaat Robert Redford stelt zich, vol goede voornemens, kandidaat voor de Senaat. Ned.1, 24.00-1.48u.

Lawrence of Arabia (David Lean, 1962, Engeland). Klassieker blijkt een zeer moderne film te zijn en minder mechanisch-spectaculair dan de huidige avonturenfilms. Peter O'Toole bereikte de sterstatus dankzij zijn rol van legendarische Britse officier (1888-1935). Ook met Omar Sharif, Alec Guinness, Anthony Quinn. Net5, 0.05-3.50u.

RADIO

Kunststof. Zangeres Ilse Delange zag haar droom over de doorbraak in de VS uit elkaar spatten, maar is een country-ster in Nederland. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van conservator moderne kunst Meta Knol van het Centraal Museum in Utrecht besprekingen van o.a. Europeana, een korte geschiedenis van de twintigste eeuw van Patrik Ourednik, en de film Thirteen, het regiedebuut van de Amerikaanse Catherine Hardwicke. Voorts een gesprek met met graficus Sieme Dijkstra. 747AM, 21.02-23.00u.