Tegenaanval aangeklaagde managers

Het gevecht in het Mannesmann-proces over bonussen voor managers is in alle hevigheid ontbrand. Op de tweede zittingsdag hebben de verdachten van zich af gebeten.

De managers probeerden het openbaar ministerie de les te lezen.,,U moet wel bedenken'', zei Joseph Ackermann, bestuursvoorzitter van Deutsche Bank en destijds commissaris bij Mannesmann, ,,dat in de economie beslissingen op een andere manier worden genomen dan in de bureaucratie of in de rechtsspraak.'' Eerder had de Zwitser Ackermann al opzien gebaard door bij het betreden van de rechtszaal het V-teken te maken.

Deze week begon voor het Landgericht in Düsseldorf een opzienbarende zaak tegen de vroegere commissarissen en managers van Mannesmann. Centraal staan bonussen ter waarde van 60 miljoen euro die het management van Mannesmann ontving na een geruchtmakend overnamegevecht met het Britse Vodafone. Het OM verwijt managers en toezichthouders kwade trouw in ernstige mate. Met de uitkering van de bonussen zouden de belangen van de onderneming zijn geschaad.

Ackermann sprak op de tweede zittingsdag ongeveer 45 minuten en trok de competentie van het OM herhaaldelijk in twijfel. ,,Het OM stelt dat de ontwikkeling van de aandelenkoers geen betrouwbaar criterium is voor de hoogte van de bonussen omdat ze [de koers] los staat van het welbevinden van de onderneming'', vatte hij de aanklacht samen. ,,Maar dat is domweg fout. De koers is een objectieve graadmeter voor de prestaties van de directie. Dat is eigenlijk een waarheid als een koe die men elke dag in de krant terug kan vinden.''

Ackermann onderstreepte dat de bonus van 15 miljoen euro voor de toenmalige bestuursvoorzitter Klaus Esser nog geen 0,2 procent bedroeg van het bedrag waarmee Esser het overnamebod had weten te verbeteren. Oorspronkelijk bood Gent de aandeelhouders van Mannesmann een belang van 47,2 procent in de nieuwe gezamenlijke onderneming. Dat werd uiteindelijk 49,5 procent.

Esser zelf viel in zijn verklaring het OM hard aan. Hij verweet de officieren van justitie hem te hebben beledigd en zijn goede naam te hebben beschadigd. Uit de aanklacht spreekt het vermoeden dat Esser de strijd tegen Gent heeft opgegeven zodat hij een premie kon incasseren.

Ackermann en Esser kregen gisteren rugdekking van Siemens-topman Heinrich von Pierer die waarschuwde tegen een al te snel gebruik van het juridisch vage begrip kwade trouw. Volgens de secretaris-generaal van Schröders SPD, Olaf Scholz, luidt de juridische aanklacht kwade trouw, maar ,,de morele aanklacht'': bespotting van de arbeiders in Duitsland.''